Goed met Geld #029: “Een administratie opzetten”

Dat wat je meet, kan je verbeteren. Door een administratie te maken, weet en meet je jouw financiën. En als je eenmaal weet waar je geld aan uitgeeft, kan je beoordelen of daar iets in aangepast moet worden. Vorige week spraken we al met Geldnerd over zijn administratie in Excel. Deze week gaan we daarop verder. Arjan houdt zijn administratie ook bij in Excel. Bas doet dit echter in een online tool. Maar waar begin je nou met het opzetten van een administratie? Wat ga je bijhouden en hoe zijn onze administraties tot stand gekomen?

De Goed met Geld Podcast

Peter

Vandaag gaan we in op de vraag van Peter. “Hoe houden jullie de administratie bij?” Hoe ga je om met je investeringen en waarop let je? Hoe verwerk je de investeringen op de beurs, hoe verwerk je de crowdfunding in een administratie en welke overzichten maak je.

Onderwerpen in de Goed met Geld Podcast

Vandaag gaan we in de podcast langs de volgende onderwerpen:

 • Hoe zijn wij onze eerste geldzaken bij gaan houden en hoe is de eerste administratie opgezet?
 • De ontwikkeling van onze administratie. Welke uitgaven houden we bij en hoe ordenen we die in verschillende categorieën.
 • Hoe hebben wij onze crowdfunding en beleggingen opgenomen in onze administraties
 • Waarom zou je nou wel of niet een gedetailleerde administratie bijhouden voor jouw investeringen?
 • Wat wil je uit de administratie halen? Voorbeelden zijn:
  • Totaaloverzichten van inkomsten en uitgaven
  • Overzichten per categorie
  • Vermogensgroei

Goed met Geld links

In deze podcast zijn weer vele namen en producten genoemd. Hieronder een overzicht van de genoemde zaken:
– Bas houdt zijn administratie bij in YNAB en legt in deze blogs uit hoe dat werkt.
– Arjan heeft zelf een Excel administratie gemaakt. Deze is hier te vinden.
– De administratie van Geldnerd kan je hier terugvinden.
– Verder hebben we het over een aantal trackers waarin geïnvesteerd wordt. Het gaat hier om VWRL en IUSN.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

7 gedachten over “Goed met Geld #029: “Een administratie opzetten””

 1. Heren,

  bedankt dat jullie mijn vraag in een podcast uitgebreid wilde beantwoorden. Hier heb ik zeker wat aan.
  Ik ben ondertussen een beetje afgekickt van de hele week luisteren naar 1 x in de week ;).

  Ga zo door met jullie show.

  Peter

  Beantwoorden
  • Hi Peter,

   Fijn dat je er wat aan hebt gehad! Blijf ons inderdaad vooral volgen, want we hebben nog hele gave en leerzame afleveringen klaarstaan 🙂

   Arjan

   Beantwoorden
  • Hi Dorienrien,
   Wij doen beide alles per kalendermaand. Voor mijzelf is dat het eenvoudigst, omdat vrijwel alle betalingen eenmaal per maand plaatsvinden (salaris, hypotheek, gas-water-licht, en ga zo maar door) en het daarbij nog wel eens een dag of 2 kan verschillen wanneer het bij/afgeschreven wordt. Ik kan mij indenken dat dit lastig is als je bijvoorbeeld elke 4 weken betaald zou krijgen. Verder maak ik altijd een gemiddelde over het hele jaar. Dit helpt bijvoorbeeld bij de rekeningen die eens per jaar komen, zoals regionale belastingen en verzekeringen. Hierdoor kan ik wel een maandelijks bedrag daarvoor budgetteren.

   Groeten,

   Arjan

   Beantwoorden
 2. Hoi,

  Erg leuke en leerzame podcasts. Dankzij jullie ben ik nu ook bezig met het opzetten van een financiële administratie. Waar ik tegen aanloop is verschil tussen kosten op basis van uitgaven op mijn rekening en daadwerkelijke kosten. Bijv. bij een bestelling op een webshop waarbij ik een deel van de bestelling retourneer. Als ik dan de uitgaven en inkomsten van mijn betaalrekening importeer dan staat daar bijv. -€300 en laten + €200. Op dat moment zijn mijn netto uitgaven €100 en niet €300. Hoe gaan jullie hier mee om in jullie administratie?

  Groeten,
  Isabelle

  Beantwoorden
  • Hoi Isabelle, ik ga daar precies zo mee om als jij omschrijft! Dus beide transacties meenemen, het totaal is dan correct!
   Bedankt voor het luisteren!

   Beantwoorden
 3. Hoi Bas,

  Bedankt voor je snelle (en vroege) reactie. Nog een aanvullende vraag: noteer je het deel wat je teruggestort krijgt dan onder uitgaven (waardoor deze in totaal minder hoog uitkomen) of onder inkomen (wat het feitelijk gezien niet zijn)?

  Groeten,
  Isabelle

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.