Goed met Geld #016: “Aflossen van schulden”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 17/05/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Geld lenen. Niet dat we tegen zijn, maar we doen het liever niet. Als je namelijk geld leent, dan ga je geld gebruiken, wat je in de toekomst nog moet gaan verdienen. Vandaag gaan we in de Goed met Geld Podcast dieper in op het aflossen van al die leningen. Hoe kom je van je schulden af. Welke methoden zijn er om geleend geld terug te betalen en hoe kan je dat nu het beste doen. En wat als de schulden problematisch worden? Geld lenen kost geld, dus het aflossen van jouw schulden bespaart dus op termijn ook.

De Goed met Geld Podcast

Twee methoden om af te lossen

Vandaag gaan we in op twee verschillende methoden van aflossen.
Aan de ene kant heb je de sneeuwbalmethode. Deze methode begint bij de kleinste lening. Eenmaal afbetaald ga je met het geld wat in jouw budget vrijkomt, de volgende kleinste lening afbetalen.
De tweede methode is de lawinemethode. Daar kijk je vooral naar de rentepercentages die je betaalt over de leningen en los je zo snel ogelijk de ‘duurste’ lening af. Voor beide methoden zijn er voor- en nadelen te noemen, welke we dan ook behandelen in de podcast.
Hier lees je meer over deze twee manieren van schulden aflossen.

Wat als schulden problematisch worden?

Aan onze investeringstips in deze podcast heb je helemaal niks als jij problematische schulden hebt. We kunnen wel heel leuk roepen dat je zoveel meer uit je geld kan halen, maar als je de rekeningen niet kan betalen, heb je daar niks aan. Daarom in deze podcast ook een reclame voor het Nibud en Stichting Schuldhulpmaatje. Twee organisaties in Nederland die je tips en tricks geven over geld en waar nodig echte (persoonlijke) hulp kunnen bieden. Niet dat ze de schulden voor je aflossen, maar je wel helpen naar een constructieve oplossing.
Hier vind je de informatie die het Nibud heeft over schulden.
Kom je er zelf echt niet meer uit? Kijk dan eens of schuldhulpmaatje actief is in jouw woonplaats. Hier vind je de locaties waar schuldhulpmaatje actief is.

Aflossen is niet altijd het beste

Geld lenen kost geld. Dat is een feit en maakt het erg aantrekkelijk om af te lossen. Want als je aflost, betaal je minder rente en houd je dus geld over. Maar soms is het aflossen helemaal niet een doel. Zo zijn Bas en Arjan helemaal niet van plan hun hypotheek eerder af te lossen. Waarom? De rente is op dit moment zo laag, dat er meer geld te verdienen is dan dat je aan rente moet betalen. We zeggen daarmee (natuurlijk) niet dat iedereen maar de aflossingen moet laten zitten. Waar je wel eens naar kunt kijken, is of het financieel niet slimmer kan dan het aflossen van je leningen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.