Goed met Geld #014: “Rentecarrousel”

by Arjan | Last Updated: 03/05/2019

In de podcast hebben we het vandaag over het vastzetten van je geld. Vastzetten door middel van een deposito. Daarmee is het mogelijk om net iets meer uit je spaargeld halen dan wanneer je het op een normale spaarbank zet. Net iets meer rente betekend ook net iets meer risico. Vandaag gaan we in op de risico’s van zo’n deposito en hoe je daar het slimste mee om kan gaan.

De Goed met Geld Podcast

Deposito’s

Een deposito is een tijdelijke spaarrekening waarin jij je geld vastzet. Stel je opent een deposito van een jaar en stopt daar €1.000 in, dan kan je een jaar lang niet bij dat geld. Deposito’s zijn er in verschillende vormen en looptijden. Van 3 maanden tot aan 10 jaar. De regel is: Hoe langer jij je geld vastzet, hoe hoger de rente is die je krijgt. Deposito’s vallen bij Nederlandse banken onder het nationale depositogarantiestelsel. Daarmee is jouw geld tot €100.000 door de Nederlandse staat garant gesteld. Mocht de bank in de problemen komen en failliet gaan, krijg jij in ieder geval die €100.000 terug van de Nederlandse staat.

De risico’s van een deposito

Aan een deposito kleven ook risico’s. Je kan namelijk niet bij je geld. In de podcast van vandaag gaan we in wanneer dit nou echt een probleem kan vormen en wanneer niet. Ook gaan we in op de looptijd van deposito’s. Hoe langer jij je geld vastzet, hoe hoger de rente, maar hoe lang zou jij je geld vastzetten? De rentes zijn momenteel extreem laag, dus zelfs als je het voor langere periode vastzet, blijft de rente nog steeds erg laag. Wat vinden wij nu dat je het beste kan doen en hoe lang zouden wij het geld vastzetten.

Een deposito carrousel

Om slimmer om te gaan met deposito’s, kan je een deposito carrousel opzetten. Daarbij open je meerdere deposito’s van verschillende looptijden. Op het moment dat de eerste deposito vrijkomt, open je weer een nieuwe die pas eindigt na de langst lopende deposito. Daarmee leg je niet 1x een groot bedrag, maar bijvoorbeeld 4x een klein(er) bedrag in. Dit voorkomt dat je ‘opeens’ een grote aankoop moet doen en vervolgens een jaar moet wachten tot er weer geld vrijkomt. In dit voorbeeld komt er namelijk elke drie maanden 1/4 van dat geld vrij. In de podcast gaan we dieper in op het hoe en waarom van een dergelijke carrousel.

Alternatieven voor deposito’s

Natuurlijk zijn er voor deposito’s ook alternatieven. Kijk allereerst eens naar de rente op jouw spaarrekening. Kan die hoger? Daarnaast hebben we het kort over obligaties. Wat zijn het en hoe kom je eraan?

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.