Goed met Geld #002 “Spaarpercentage”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 08/02/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag hebben we het over het spaarpercentage. Wat is dat percentage nou en wat heeft dat te maken met eerder kunnen stoppen met werken?

De Goed met Geld Podcast

In deze aflevering

Vandaag hebben we het over het spaarpercentage. Mr Money Mustache heeft daar in een verleden al de blog “The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement” over geschreven. Hoe lang moet je nou nog werken bij een bepaald spaarpercentage.
Spaar jij 10% van jouw inkomen, dan duurt het nog 51 jaar voordat jij financieel onafhankelijk bent. Volgens het Nibud is dit echter gewoon al nodig om die 10% te sparen voor onverwachte uitgaven.

Hoe bereken je jouw spaarpercentage

In de aflevering geven we twee manieren weer van het berekenen van jouw spaarpercentage:

Manier 1:
Bereken jouw uitgaven. Alles wat jij in een jaar uitgeeft, tel je bij elkaar op. Van vaste lasten tot aan avondjes uit, van collectes aan goede doelen tot aan snelheidsboetes. Alles!
Vervolgens ga je kijken naar de inkomsten. Wat zijn al jouw inkomsten? Salaris, gewonnen loterij, bonussen en belastingteruggave: Alles tel je bij elkaar op.
Vervolgens trek je de uitgaven van de inkomsten af. In ons rekenvoorbeeld €18.000 aan uitgaven haal je af van €20.000. Dat is €2.000. Die €2.000 deel je door je inkomsten:
€2.000 / €20.000 = 10% spaarpercentage

Manier 2:
Deze manier is een wat strenger beleid. Hier pakken we ook weer alle uitgaven, maar kijken we bij de inkomsten alleen naar jouw maandsalaris. Stel dus dat de €20.000 die hierboven genoemd is, bestaat uit €19.000 aan salaris en €1.000 aan belastingteruggave, bonus en vakantiegeld, dan gebruik je in deze methode enkel die €19.000 aan inkomsten. De som is verder hetzelfde:
€19.000 aan inkomsten min €18.000 aan uitgaven = €1.000.
€1.000 van €19.000 = 5,2% spaarpercentage

Begin met een administratie

In de podcast adviseren wij om een administratie bij te houden. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Bas maakt trouw gebruik van de YNAB tool (You Need A Budget). Arjan heeft een Excel opgezet waarin je een administratie bij kan houden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

7 reacties op “Goed met Geld #002 “Spaarpercentage””

 1. Mr FireMe schreef:

  Hee mannen leuke podcast weer! Ik hem gisteravond geluisterd tijdens het rondje wandelen. Knap dat jullie zulke spaarpercentages halen hoor! Ik miste wel een stukje onderbouwing over het sparen tot FO; want de Shockingly Simple Math gaat er wel vanuit dat je het compleet belegd, en dat er een rendement van +/-7% wordt gerealiseerd. Investeren jullie daadwerkelijk jullie complete spaarpercentage?

  • Bas schreef:

   Hoi Mr FireMe, ik beleg inderdaad mijn volledige spaarpercentage. Het deel dat ik echt “spaar” gaat direct naar de beleggingen. Ook is er natuurlijk een bedrag dat in de maand niet wordt uitgegeven, maar wordt gereserveerd voor toekomstige uitgaven. Dat bedrag is niet belegd (ik heb dat op de spaarrekening staan), maar is op de lange termijn ook geen onderdeel van het spaarpercentage.
   Bedankt voor het luisteren, fijn om te horen dat je het een leuke show vindt!
   – Groeten, Bas

 2. Judas schreef:

  Hé GMG,
  door jullie podcasts ben ik inmiddels drie maanden bezig met het bijhouden van mijn administratie. Voor het berekenen van mijn spaarpercentage hanteer ik manier 2. Alleen loop ik deze maand tegen het volgende aan. Afgelopen twee maanden was mijn percentage 30% en deze maand heb ik een flink bedrag uitgegeven aan mijn motorrijbewijs. Hierdoor staat mijn spaarpercentage voor juni op -12%.

  Mijn vraag of jullie grote uitgaven ook op de manier administreren of een andere manier hanteren?

  • Bas schreef:

   Nee hoor in dit geval zou ik gewoon die -12% pakken. Waarom? Het maakt niet uit namelijk!
   Alleen voor zaken als een auto pak ik niet de aanschafprijs eenmalig, maar de afschrijving per maand. In t geval van een rijbewijs is dat niet aan de orde.
   Goed bezig! En blijf luisteren

 3. Hein schreef:

  Ik heb deze podcast onlangs pas ontdekt en ben nu de oude afleveringen aan het luisteren, heel leuk en informatief!

  Volgens mij staat er een foutje in de tekst “die €18.000 aan inkomsten” bij manier 2. Dit moet volgens mij €19.000 zijn?

  • Bas schreef:

   Fijn dat je onze show informatief vindt! We hebben de typfout inmiddels gecorrigeerd, dankjewel.

 4. DeFiets schreef:

  Net deze podcast serie ontdekt. Een jaar of 30 te laat 😉
  Voor mijn 50ste stoppen met werken red ik denk ik niet, dan zou ik over een half jaar al stoppen met werken.
  Maar goed, geldt het niet voor mij zelf dan kan ik het wel doorgeven aan mijn kinderen!