Goed met Geld 099: Eindejaarsacties

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 18/12/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als deze aflevering uitkomt heb je nog zo’n 10 dagen om allerlei financiĆ«le eindejaarsacties op te pakken. Denk hierbij aan je zorgverzekering, pensioenbeleggen, giften, en extra aflossen op de hypotheek.

De Goed met Geld Podcast

Eindejaarsactie

We hebben het natuurlijk niet over de grote schoonmaak, laat dat duidelijk zijn. Nee, vandaag praten Arjan en Bas je bij over de acties die je op het einde van het jaar kan uitvoeren om je financiƫn te optimaliseren.

Zo kan je sommige verzekeringen vooruitbetalen. Dat geeft vaak twee voordelen. Ten eerste kan je wat korting krijgen. Vaak 1 of 2%, maar soms ook wat meer. Als je genoeg geld op de bank hebt is dat een prima idee.

Daarnaast bespaar je mogelijk op de vermogensbelasting. Als je wat meer belastbaar vermogen hebt kan het lonen allemaal zaken vooruit te gaan betalen.

Toeslagen en kortingen

Sommige toeslagen zoals de huurtoeslag zijn vermogensafhankelijk. Het zou dus kunnen zijn dat je door zaken vooruit te betalen veel meer te besparen.

Arjan zoekt live in de uitzending op wat voor korting hij krijgt op het vooruitbetalen van zijn verzekeringen. Hij krijgt 3,5% korting dus dat is best de moeite waard.

Giften en schenkingen

Je kunt sommige giften aftrekken van de inkomstenbelasting. Soms kan je een dubbele gift doen (en volgend jaar niks) zodat je net boven die drempel uitkomt waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dat moet je dan wel doen in december, anders telt het niet meer mee.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Als je bij een werkgever pensioen opbouwt kan het zijn dat je jaarruimte hebt, of reserveringsruimte. Dat heb je als je een pensioengat hebt, en dus minder pensioen opbouwt dan dat je zou mogen.

Ook voor veel zelfstandig ondernemers geldt dit. Die kunnen vaak een groot bedrag in hun pensioen beleggen middels de jaarruimte. Je bespaart daarmee niet alleen inkomstenbelasting maar ook vermogensbelasting.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.