Goed met Geld #024: “de Leaseauto”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 12/07/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag aflevering vier in de miniserie: “Wat is ons financiële systeem toch lastig”. Vandaag gaan we in op de leaseauto. Want niet alleen bij vele bedrijven hebben mensen een leaseauto. Nee, ook steeds meer particulieren leasen hun auto. Maar wat kost een leaseauto nou? Hoe werkt bijtelling? Kan het goedkoper? En met welke voorwaarden heb je rekening te houden met een leasecontract. Het wordt allemaal behandeld in de aflevering van vandaag.

De Goed met Geld Podcast

Wat is een leaseauto

Een leaseauto is eigenlijk een huurauto voor langere periode. Vaak gaat dit gepaard met een contract van een paar jaar en een maximum aantal kilometers. Daarbij wordt de belasting, de verzekering en onderhoudt betaald door de leasemaatschappij. Alleen de brandstof komt er nog als variabele kosten bij. Bij een zakelijke leaseauto worden deze kosten vaak betaald door de werkgever. Bij een private lease betaal je deze zelf.

De opties van een leaseauto’s

“Wij hebben een leasebak!” Maar eigenlijk zegt dat nog niet eens zo heel veel. In de aflevering van vandaag gaan we verder in op de verschillende opties. Zo kan je een zakelijke leaseauto hebben, maar mag je die alleen maar zakelijk rijden. Sommige leaseauto’s mag je ook privé rijden en als laatste kan je natuurlijk ook als particulier een leaseauto rijden. Dan heeft jouw werkgever er niets mee te maken. Vele opties en smaken met daarbij weer vele verschillende voorwaarden.

Hoe werkt bijtelling?

Zodra jij jouw zakelijke leaseauto privé mag gebruiken, ziet de belastingdienst dit als een soort loon in natura. Anders had je tenslotte er zelf voor moeten betalen door zelf een auto te kopen. En over loon, moet belasting betaald worden. In de aflevering maken we gebruik van een rekenvoorbeeld. Daarbij gaan we uit van een cataloguswaarde van €30.000 en een bijtellingspercentage van 22%.
Wanneer je bijtelling gaat berekenen, neem je het bijtellingspercentage over de cataloguswaarde. In dit geval 22% x €30.000 = €6.600. Dat is het bedrag wat de belasting ziet als extra salaris, waar je dus belasting over moet betalen. Dit wordt per maand gedaan. Dus die €6.600 wordt gedeeld door 12 (€550) en toegevoegd aan jouw inkomen. Dat is de bruto bijtelling. Uitgaande dat je ongeveer 50% belasting betaalt, betaal je netto €275 aan bijtelling per maand voor deze auto.

Is een zakelijke leaseauto goedkoop?

Als jij de optie hebt om jouw zakelijke leaseauto ook privé te mogen rijden, klinkt dat natuurlijk super relaxt. Want ja, die auto rijdt tenslotte ‘gratis’. Maar is hij nou wel daadwerkelijk zo goedkoop? Stel dat je niet meer dan af en toe een boodschapje mee doet en slechts 275 kilometer per maand rijdt, kost dit opeens €1 per kilometer. Rij je echter 1100 kilometer per maand, is dat opeens nog maar €0,25 per kilometer. Op de vraag of een leaseauto nou goedkoop is of niet, hangt dus vooral af van jouw gebruik van de auto.

Private lease

Als particulier kan je ook een auto leasen. Daarin zijn twee opties. Allereerst financial lease. Dat is eigenlijk een lening voor de auto. Jij bent 100% eigenaar van de auto en jij bent daarmee ook verantwoordelijk voor onderhoudt, belastingen, etc.
Daarnaast heb je operational lease. Daarmee lease je de auto, welke eigendom blijft van de leasemaatschappij. In dat bedrag zit de auto, verzekering, belastingen etc. Alleen de brandstofkosten komen er nog bovenop.

De voorwaarden van een leaseauto

Let erop! Wij herhalen: Let erop! Bij een leaseauto zitten voorwaarden. Het klinkt zo aantrekkelijk dat je voor ‘slechts’ €199 per maand een gloednieuwe auto onder je kont krijgt. Het klinkt niet zo heel veel. Maar zo’n contract gaat dan vaak uit van een hele kleine auto, met heel weinig opties voor een lange duur met weinig kilometers. Rij je meer kilometers? Dan betaal je een aantal cent per kilometer extra. Want, de eindwaarde van de auto ligt ook aan de kilometerstand. Daarnaast gaat het leasebedrag flink omhoog als je een grotere auto, meer kilometers of meer luxe wilt hebben. Laat je dus niet te snel verleiden door het aantrekkelijke bedrag. Er komt vrij eenvoudig best veel extra bij.

Goed met geld links

In aflevering 022 zijn we ingegaan over het krijgen van een hypotheek. Heb je nou een private lease auto, dan wordt ook dit meegenomen in de berekening hoeveel hypotheek jij maximaal kan krijgen. Zeker iets om in overweging te nemen voordat je een auto gaat leasen.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld #024: “de Leaseauto””

  1. Niek schreef:

    In het geval van een leasebudget wat uitgekeerd wordt bij het niet hebben van een leaseauto is het ook heel interessant om te kijken of zelf kopen niet voordeliger is. Stel dat je een budget van €800 (bruto, voor het gemak even €400 netto) hebt en nog €250 netto bijtelling betaalt dan zou je dus €650 meer krijgen uitbetaald zonder auto. Voor dat geld kun je ook zelf rijden. Wel moet je dan de aanschaf kunnen doen.
    Daarnaast wel vreemd dat niet alle bedrijven waarbij lease wordt aangeboden een budget uitkeren als je geen auto neemt. Dan krijg je in bovenstaand voorbeeld dus €800 minder dan je collega’s die wel een auto hebben.