Goed met Geld 120: Energiecontract verlengen

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 14/05/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Je energiekosten zijn een significantie vaste last. Je kunt vaak best wat besparen als je slim overstapt. In deze aflevering legt Arjan uit hoe hij dat doet en waar je specifiek op moet letten.

De Goed met Geld Podcast

Energieprijzen vergelijken

Je kunt vaak besparen op je energiekosten door jaarlijks over te stappen. Arjan en Bas doen dat allebei, maar Arjan heeft daar een iets geavanceerder stappenplan voor dan Bas.

Bas stapt namelijk jaarlijks over, via een vergelijkingssite. Dat is al goed, maar je kunt er meer uithalen. Arjan legt zijn stappenplan uit.

Hieronder vind je de verschillende stappen, luister de aflevering voor de details!

 1. Zoek je huidige energieverbruik op
 2. Overweeg wat je belangrijk vindt. Groene stroom? Of is grijze stroom ook acceptabel?
 3. Vul een vergelijker in
 4. Vergelijk de opties die je krijgt
 5. Bestel bij de nieuwe leverancier
 6. Zet in je agenda dat je over tien maanden opnieuw de check doet!

Overstapboete

Je moet wel rekening houden met een overstapboete. Je mag namelijk niet altijd zomaar overstappen.

Als je contract is verlopen, of op de datum dat het contract gaat verlopen, kan je overstappen. Vandaar dat we adviseren na tien maanden nog een keer de vergelijking te doen. Je kan de volgende overstap dan precies goed timen.

Als je een heel lang contract hebt, van 3 jaar bijvoorbeeld, en je wil er eerder vanaf, dan moet je het contract afkopen. Daar zijn regels voor, de energieleverancier mag je een boete (per contract!) in rekening brengen. Hier vind je meer uitleg over deze boete.

Kortingen en cashbacks

Let op dat de kortingen en cashbacks die je krijgt eigenlijk alleen maar voor het eerste jaar gelden. De energieleverancier weet maar al te goed dat de kans is dat jij weer gaat overstappen klein is.

Als je een cashback hebt, dus dat je een extra korting op je rekening gestort krijgt na het eerste jaar, dan moet je aan een aantal extra voorwaarden voldoen. Zo moet je vaak alle maandtermijnen op tijd betaald hebben.

Check dus in de aanbieding en het contract wat de exacte voorwaarden zijn. Dat voorkomt een nare verrassing achteraf!

Vergelijken?

Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal vergelijkingssites die we zelf gebruiken. Check hier dat overzicht!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

8 reacties op “Goed met Geld 120: Energiecontract verlengen”

 1. John van Zuijlen schreef:

  Link werkt niet:

  Vergelijken?
  Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal vergelijkingssites die we zelf gebruiken. Check hier dat overzicht!

  • Bas schreef:

   Hi John, de link werkt wel maar onze vergelijker is nog niet af. Ik heb voor nu even links toegevoegd naar vergelijkers die we vaak zelf gebruiken.

 2. Steven schreef:

  Ik heb 3 jaar geleden zonnepanelen geinstalleerd.
  Ik heb hiervoor een renteloze lening kunnen afsluiten voor een periode van 5 jaar die mij maandelijks niet meer kost dan mijn toenmalig maandbedrag voor electriciteit. Als de lening is afbetaald na 5 jaar en
  er geen onverwachte kosten komen, betaal ik enkel nog het prosumententarief van 240 euro per jaar. Onder de huidige omstandigheden lijkt me dit een goede deal. Ik woon wel in België, dus ik weet niet wat er in Nederland van toepassing is.

  • Bas schreef:

   Mooie regeling, goed gedaan! In Nederland heb je ook dit soort regelingen dat je geld kan lenen voor zonnepanelen. Zelf zou ik altijd proberen om ze zelf te betalen, maar als je het bedrag minder makkelijk bij elkaar spaart snap ik dat je deze keuze maakt.

 3. R.S. schreef:

  Er zijn ook energie leveranciers die ieder jaar weer de welkomsbonus geven, ook als je bij hen verlengd. Zo heb ik een leverancier die na ieder jaar z’n prijs per eenheid omlaag brengt voor de vaste klant. Dat aanbod komt niet terug op de grote vergelijkers, maar is onder aan de streep wel het goedkoopste. Momenteel is de verwachting dat de prijs per eenheid omhoog gaat in de komende jaren en dat de welkomsbonus/vaste klanten korting nagenoeg gelijk komen of dat langer vastzetten juist de bonus oplevert. Daarom heb ik toch voor 3 jaren vastgezet ondanks dat ik ieder jaar vergelijk.

 4. XBT schreef:

  Ik heb ook nog een tip. Via cashback sites kun je ook naar verschillende energievergelijkingssites gaan. Dan krijg je (1) korting via de energievergelijker en (2) cashback via de cashback site! Dubbele korting dus!