Goed met Geld 178: Donkere wolken boven de economie

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 24/06/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Het nieuws staat er vol van, negatief economisch nieuws. Voor velen van ons is dit de eerste keer dat we beleggen terwijl de markt echt naar beneden gaat. De aandelenmarkten, obligaties, crypto alles duikt hard in het rood en het lijkt wel alsof het einde der (financiële) tijden is aangebroken. Wat betekenen deze donkere wolken nou precies en wat moeten we doen om ervoor te zorgen dat ze ons niet zo hard raken? In deze aflevering staan Arjan en Bas stil bij hoe zij met deze nieuwe situatie omgaan en welke acties zij ondernemen om de risico’s te beheersen.

De Goed met Geld Podcast

Alles wordt duurder!

De hoge inflatie lijkt wel impact te hebben op alles. We hebben te maken met duurder wordende energieprijzen dankzij de sancties tegen Rusland, voedsel wordt duurder doordat veel van het graan uit Oekraïne niet geëxporteerd kan worden én omdat de hogere energieprijzen doorberekend moeten worden. Het enige wat goedkoper lijkt te worden zijn aandelen en obligaties, want die zijn hard onderuit gegaan.

Alles gebeurt tegelijkertijd

Het lijkt haast wel een perfect storm waarbij alles wat fout kan gaan, tegelijk fout gaat. En dus halen de centrale banken van de wereld de kanonnen weer te voorschijn. Dit keer niet om goedkoop geld de wereld in te schieten, maar om de rentes omhoog te knallen. Geld lenen wordt dus duurder en dat heeft zeker zijn invloed op de markten.

Zo worden bedrijven minder waard, want alles gelijk houdende maken ze minder winst wanneer ze meer moeten betalen voor de leningen die ze uit hebben staan. Mensen die onzeker zijn over hun financiën gaan ook minder snel (grote) uitgaven doen. Daardoor kunnen bedrijven ook minder producten en diensten afzetten. Toch kun je stellen dat prijs van aandelen qua inflatie mee groeit. Immers de producten en materialen die een bedrijf nodig heeft worden duurder en dat verhoogt de waarde van het bedrijf zelf dan weer.

Daar merk je nu niet zoveel van vanwege de hogere rente van de centrale banken. Waarom zou je immers het risico van een aandeel in een bedrijf dragen, wanneer je een vergelijkbaar rentevergoeding kunt krijgen op hele veilige investeringen zoals staatsobligaties? De hogere rentes die de centrale banken nu introduceren lokken investeerders dus weg van de hogere risico beleggingen en duwen ze richting de meer veilige beleggingen.

En nu?

Arjan doet eigenlijk niets anders. Hij heeft een werkgever die zijn loon mee laat stijgen met de inflatie, dus bij hem komt er straks meer binnen, waarmee hij het deel dat er meer uit gaat op kan vangen. Wel houdt hij zijn crowd lending goed in de gaten. De 6 procent rentevergoeding leek vorig jaar nog een goede deal, maar is bij een inflatie die hoger is, ineens niet meer aantrekkelijk. Dan wordt je geld alsnog minder waard, terwijl je er ook nog eens risico voor loopt. Ook blijft Arjan inleggen, waarbij hij zijn vooraf opgestelde en weldoordachte strategie blijft volgen.

Bas onderneemt wel actie. Hij blijft (zoals altijd) scherp op de kosten. Investeert extra in duurzaamheid van zijn huis om de gas rekening te verlagen en ziet dat zijn stroomrekening lager wordt, dankzij de zonnepanelen waarin hij heeft geïnvesteerd. Toch maakt hij zich ook een klein beetje zorgen over de plannen die de overheid heeft voor (particuliere) beleggers met vastgoed voor de verhuur. Die plannen zouden best eens niet zo positief uit kunnen vallen voor hem. Daarom neemt hij nu al proactief actie. Door extra af te lossen op de hypotheekschulden zorgt hij ervoor dat hij naar de toekomst toe opties creëert. Wat er dan ook gebeurt, hij heeft dan in ieder geval gezorgd voor een soort buffer waarbinnen hij dan de beste keuze voor zijn situatie kan maken.

Keep the course

Beide heren blijven gewoon periodiek inleggen in hun beleggingen. Zij zijn van mening dat zolang je een inkomen hebt en en nog een behoorlijke beleggingshorizon hebt, dat je je niet te veel zorgen hoeft te maken. Het zou zo maar eens een mooi koop moment kunnen zijn. Helaas weet niemand wat de toekomst brengt. Dus het enige wat wij kunnen doen, is dat we plannen maken voor de toekomst, de risico’s die daar bij horen onderkennen en daarop voorbereiden. Alles waar je geen invloed op hebt, zul je helaas moeten accepteren. Heb je daar moeite mee, dan kun je proberen afscheid te nemen van het nieuws. Positief nieuws verkoopt niet, en om onze aandacht te blijven trekken wordt het negatieve nieuws uitvergroot. Minder blootstelling daaraan, kan de ernst van je zorgen verminderen. Daarom is het goed om je strategie op te stellen in goede tijden, zodat je een houvast hebt voor de slechte tijden. Probeer die strategie te blijven volgen, je hebt hem niet voor niets voor jezelf opgesteld.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.