Goed met Geld 130: Speculeren op inflatie

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 23/07/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Iedereen lijkt wel bang te zijn voor de oplopende inflatie. Wat is inflatie ook alweer en zou je daar ook echt bang voor moeten zijn? Inflatie houdt in dat voor hetzelfde bedrag je in de toekomst minder kan kopen. Je verliest dus koopkracht door inflatie. Er wordt gestuurd op een inflatie van ongeveer 2% per jaar, daardoor worden mensen verleid om nu te consumeren in plaats van de aankoop uit te stellen tot de toekomst. Immers kun je dan voor hetzelfde geld minder kopen. Maar de inflatie loopt op en dat heeft effect op de economie. Nou zijn we hier goed met geld, dus is er ook een manier om op een oplopende inflatie voorbereid te zijn? In deze aflevering hoor je hoe Bas van plan is zich hiervoor te positioneren.

De Goed met Geld Podcast

ALERT: Oplopende inflatie

Je hoort het steeds vaker in het nieuws. De inflatie loopt op. Dat betekent dat je voor hetzelfde mandje boodschappen je meer geld neer moet leggen om het mee naar huis te mogen nemen. Er wordt gestuurd door de Europese Centrale Bank op een inflatie van ongeveer 2%. Ze hebben alleen al jaren moeite om die 2% te halen. Nou denk je misschien, prima dan houd ik meer geld in mijn portemonnee.

Er zijn alleen hele grote stimuleringsmaatregelen die lopen in de wereld om bijvoorbeeld de effecten van de Corona pandemie te verzachten. De economie wordt nu goed gestut door die extra stimulering vanuit de overheid. Maar al dat extra geld moet ergens naartoe. We zien de aandelenkoersen naar recordhoogtes gaan en nu dus ook de inflatie oplopen. Wat nou als je geld volgend jaar 5% minder waard is? Wat ga je nu dan met je geld doen?

Inflatie als wind in de rug

Inflatie tast je vermogen dus aan, maar het omgekeerde is ook waar. Inflatie knabbelt ook aan je schulden! Immers voor een ton 30 jaar terug kon je meer kopen dan vandaag de dag. Dat betekent ook dat een ton over 30 jaar terugbetalen gemakkelijker is, dan hem nu op te moeten hoesten. Dus wat nou als je nu geld leent om een asset aan te schaffen die een rendement oplevert en in waarde toeneemt dankzij de inflatie?

Bas heeft een mooie kans om wat extra vermogen uit zijn beleggingspand te halen bij het oversluiten van zijn hypotheek. Dat extra vermogen kan hij vervolgens weer beleggen bijvoorbeeld op de beurs. Hij verwacht dat de rente die hij op de hypotheek moet betalen, niet opweegt tegen de rendementen die hij op de beurs gaat maken. Daar zitten natuurlijk ook risico’s aan vast. Of het een slimme keuze is, zullen we pas in de toekomst weten. Maar het is in ieder geval een heel interessant onderwerp voor gesprek. Denk jij dat het een slim plan is? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Disclaimer

Zoals altijd wij zijn geen financiële adviseurs. Alles wat je hier leest en in de podcast hoort, zijn onze eigen persoonlijke meningen en enkel bedoeld ter educatie en entertainment. Wij geven dus geen advies. Elke situatie is uniek, dus raadpleeg altijd jouw financieel adviseur voordat je een keuze maakt over je investering(en).

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

6 reacties op “Goed met Geld 130: Speculeren op inflatie”

 1. Tony van Tienen schreef:

  Hallo Bas en Arjan, dank jullie wel voor jullie informatieve podcast. Ik ben een trouwe luisteraar. Ik hoorde ook jullie podcast nummer 130 en ik vond het toch wel een speculatieve discussie. Je kan de toekomst gewoon nooit voorspellen. 10 jaar geleden stroomde de markt over met hele goedkope appartementen terwijl er een forse huur woningen tekort was. In die tijd ben ik ook ingestapt. Nu ziet de tijd echt totaal anders uit en kan je misschien niet meer voorstellen dat het relatief kort geleden nog zoveel anders was. Beroemde beleggers zeiden ooit dat je uit moet stappen op het moment dat er reclame op de landelijke zenders kwam om te gaan beleggen. Hetzelfde kan je misschien zeggen over het nemen van een hypotheek. Nu hoor je ook al reclame van banken die hypotheek beschikbaar stellen om uw woning te financieren. Nog niet zo heel lang geleden was het heel moeilijk om zo’n hypotheek te krijgen.
  Ik verhuur nu nog steeds enkele appartementen en natuurlijk met goed rendement omdat ik toen de tijd goed in kon kopen. Maar ik overweeg bij deze overwaarde soms ook wel om te cashen. Je kan het maar vast binnen hebben ondanks de fiscale nadelen zoals jullie op benoemden.
  Kortom, Bas, heb geduld en Bo gewoon heel rustig je vermogen op. Je bent er vroeg genoeg bij om al heel snel veel op te bouwen. Maar wordt niet hebberig :-). Jongens ga door met jullie goede werk

  • Bas schreef:

   Hoi Tony,
   Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Je hebt het goed voor elkaar denk ik zo.

   Inderdaad staken wij deze discussie vrij speculatief in. De toekomst laat zich niet voorspellen. Ik zal dan ook niet gauw risico’s nemen met korte financieringen. Op mijn beleggingspand staat de rente 10 jaar vast, de maandelijkse betaling (zelfs met het stuk dat ik extra opneem) zitten op een klein stuk van de maandelijkse huur. Er blijft dus ruim voldoende cashflow over, en de rente staat lang genoeg vast om ontwikkelingen op de kapitaalmarkt te volgen en op tijd te anticiperen als de rente gaat stijgen – bijvoorbeeld door te gaan aflossen.

   Bedankt voor het luisteren!
   Bas

   • Ardi Klokkers schreef:

    Dag Bas
    Goeie podcast, leuk dat jullie behandelen hoe je geld verdiend aan inflatie. Echter 1 aandachtspunt. Je zei dat je zelf mocht klussen en het toch geen probleem oplevert. Pas op
    In diverse vastegoed cursussen leer je box 3 alleen als je zelf niets doet. Anders wordt je belast in box 1. Benieuwd naar je info…

    Zelf kies ik nu nog voor aandelen naast 1 verhuurd pand omdat je met een handicap de overwaarde niet uit je woning krijgt, te laag inkomen.

    Mocht je het eens willen hebben over financiële educatie of verzekeringen ik heb wft basis en schade particulieren dus mag adviseren over particuliere verzekeringen, neem dan ff contact op.

    Fijn weekend

    • Bas schreef:

     Hoi Ardi, dankjewel voor je bericht! Je hebt inderdaad gelijk dat je in principe niks zelf mag doen als je in box 3 verhuurt. In de praktijk zal het echter bij 1 of 2 panden wel meevallen, als je tenminste zelf niet een hele renovatie gaat doen.

 2. Robin schreef:

  Dag Arjan en Bas,

  Ik luister jullie show elke week met veel plezier. Ga zo door!

  Ik ben even benieuwd. Hoe kijken jullie aan tegen het (gedeeltelijk) nemen van een aflossingsvrije hypotheek op het verhuurde pand?

  Gezien het pand niet meer het hoofdverblijf is, krijg je geen hypotheekrente aftrek meer (daar hoeft je het dus niet voor te laten).
  De maandlasten zijn bij een aflosvrije hypotheek lager. Het geld wat je extra overhoudt, zou je vervolgens in een mooie ETF kunnen stoppen, met als doel: meer rendement halen, dan het percentage dat je betaald aan hypotheekrente (denk aan 1,5 – 2,5%) (moet heel goed te doen zijn (7%)).

  Overigens heb ik mogelijk een interessant onderwerp voor een toekomstige show: de psychologie die komt kijken bij het halen van boodschappen. Hierin kun je bespreken:
  – Duurdere/ goedkopere winkels
  – Aanbiedingen (is het wel in jouw voordeel om een A-merk in een aanbieding te kopen terwijl een B-merk die je normaal hebt, nog steeds 50% kost?)
  – Supermarkt ketens delen bewust een supermarkt op een bepaalde manier in (om jou in de verleiding te brengen). Tip: kijk vooral onderin het schap, hier liggen de producten waar ze minder marge op halen (maar vaak net zo goed zijn(?)).
  – Let op bepaalde stickers, die op producten komen te staan die bijna over de datum zijn. Win-win; goed voor het milieu, goed voor de portemonnee.

  Misschien interessant om het gesprek over aan te gaan 🙂

  Groeten Robin

  • Bas schreef:

   Hoi Robin, je hebt gelijk denk ik. Dit is geen advies, maar mijn eigen ervaring: mijn beleggingspand is voor een groot deel aflossingsvrij gefinancierd om precies de reden die je noemt. Ik heb nu meer cashflow en die beleg ik in een indexfonds. Dit brengt wel risico met zich mee. Als je de lening moet aflossen, of als de rentevastperiode afloopt en de rente is veel hoger, dan heb je pech als je precies op dat moment je aandelen door de helft ziet gaan. Ik mitigeer dat risico door veel meer aan aandelenvermogen op te bouwen dan ik nodig heb om over 25-30 jaar af te lossen. Ook staat de rente 10 jaar vast. Als de rente gaat stijgen dan zie je dat ruim van tevoren en kan je anticiperen door voordat de rentevastperiode afloopt al te gaan aflossen.

   Jouw onderwerp hebben we volgens mij al een keer behandeld. Het is zeer zeker de moeite waard om af en toe goedkopere producten te testen. Van sommige producten wil ik alleen de A-merken hebben, maar heel vaak maakt het niks uit en koop ik het “bukmerk” zoals Arjan ze noemt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.