Goed met Geld 118: Inflatie maar dan anders (asset inflation)

by Bas | Last Updated: 30/04/2021

Er wordt heel veel geld bijgedrukt. Prijzen van goederen en diensten stijgen nauwelijks. Waar blijft dat geld? Wij denken dat de kapitaalmarkt dit geld opslokt. Dat zien we weer terug in de dalende rente en stijgende prijzen van aandelen en vastgoed. Vandaag in de show: die andere inflatie.

De Goed met Geld Podcast

Geld bijdrukken voor noodsteun

Er werd in de nasleep van de financiële crisis na 2008 heel veel geld bijgedrukt, in de vorm van quantitative easing. Centrale banken creëren als het ware geld om dat uit te lenen aan banken en overheden. Met dat geld wordt de econocomie gestimuleerd.

In de coronacrisis gebeurde hetzelfde, op nog grotere schaal. Wij hoorden ergens dat 20-25% van alle dollars die nu in omloop zijn in 2020 zijn “gemaakt”.

Inflatie

Traditioneel zou je verwachten dat dat leidt tot een stijgende inflatie. Er is meer geld voor evenveel goederen of diensten, dus zullen de prijzen wel stijgen. Of niet?

In de praktijk blijkt dat dat niet zo is. Als er 20% meer geld is en de inflatie maar 1-3% is, waar blijft de rest van dat geld dan?

Dat geld lijkt op de kapitaalmarkt te blijven. Geld lenen is goedkoop, aandelen en vastgoed zijn nog nooit zo duur geweest. Het lijkt dus dat mensen noodsteun krijgen en dat masaal gebruiken om te beleggen.

Dat is de andere inflatie, wat we in de introductie al noemden. Prijzen van goederen en diensten stijgen niet maar prijzen van activa stijgen wel.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

2 reacties op “Goed met Geld 118: Inflatie maar dan anders (asset inflation)”

  1. Maarten schreef:

    Dag heren,

    Bedankt voor de podcast! Ik luister graag naar jullie podcast, met name als de onderwerpen wat dieper ingaan op bepaalde macro economische ontwikkelingen. Het is altijd wel handig om bij een dergelijk onderwerp iets meer onderzoek vooraf te doen: met name wat nou wel en niet onder inflatie wordt verstaan. Een van de dingen is bijvoorbeeld dat huizenprijzen NIET wordt meegenomen in de inflatiecijfers. Als dat wel het geval was, hadden we veel hogere inflatiecijfers gezien. Gek genoeg wordt een huis gezien als een investering en niet als een eerste levensbehoefte (zoals energie en boodschappen dat wel zijn). Zie bijv. https://nos.nl/artikel/2364083-huizenprijzen-stijgen-en-stijgen-maar-in-inflatie-zie-je-dat-niet-terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.