Goed met Geld 191: Wisselkoersen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 22/09/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Je denkt er bijna niet over na, maar de kans is groot dat jij niet alleen te maken hebt met enkel de euro. Zoals je weet zijn er in de wereld honderden munteenheden. En hoewel we hier in Europa over het algemeen de euro overal tegenkomen, wil dat niet zeggen dat dat de enige munt is. Veel van jullie beleggen, vaak in een wereldwijd verspreidde ETF. Daar zitten dan ook bedrijven in die hun boekhouding in een andere munteenheid voeren (vaak de Amerikaanse Dollar). Zoals met alles op de open markten, wordt de waarde van ‘vreemde’ valuta bepaald via het vraag en aanbod spel. Die waardes komen uiteindelijk samen in wisselkoersen. Via die wisselkoersen heeft het ook invloed op jou. Hoe die invloed zich uit, daar duiken Bas en Arjan in tijdens deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

Van ruilen komt huilen

Vroegen leerde ik van mijn moeder, van ruilen komt huilen. Maar soms kom je er in het echte leven niet onderuit. In Amerika zal bijna niemand onze euros accepteren als geld. Dan zul je ervoor moeten zorgen dat jij de valuta hebt die in het land waar je bent geaccepteerd wordt. Dat houdt in dat jouw geld ingeruild moet worden voor een andere munteenheid of valuta. Zoals jullie ongetwijfeld weten, gaat voor niets de zon op, en zijn er ook bij deze omzetting kosten die in rekening gebracht worden. Je kunt dus niet eindeloos heen en weer hoppen tussen de verschillende valutas. Zeker met kleinere bedragen, nemen die kosten flinke happen uit je bedrag en houd je maar weinig over. Maar soms kun je niet anders en dan kun je het maar beter zo slim mogelijk doen.

Waarom is de US dollar (USD) nu zo sterk?

Voorheen kreeg je voor 1 euro eigenlijk altijd meer dan 1 dollar terug als je die twee tegen elkaar wilde ruilen. Vandaag de dag krijg je niet zo heel veel meer extra. Soms krijg je niet eens meer een hele dollar terug! We zitten nu in het gebied van pariteit, waarbij 1 euro min of meer gelijk is aan 1 dollar. Er is een tijd geweest dat je voor 1 euro maar liefst 1,58 dollar terugkreeg (halverwege 2008). Door de financiële crisis van 2007-2008 wilde iedereen van zijn dollars af. De euro was toen sterk.

Nu zijn de rollen omgedraaid. Inflatie is over de hele wereld hoog, en de FED (centrale banken organisatie van Amerika) is heel agressief de rente aan het verhogen. Daarmee hopen ze de vraag kant van de economie de dempen, om zo de inflatie een halt toe te roepen. De ECB (Europese centrale bank) is pas later begonnen met het verhogen van de rente én doe dat veel minder agressief. Een aantal zuidelijke euro landen zouden wel eens in de problemen kunnen komen als de rente (op hun schulden) te hoog worden. Daarom is de ECB terughoudender.

Het blijft uiteindelijk ook op de valuta markt een vraag en aanbod spelletje. Nu veel mensen de inflatie in hun eigen financiële situatie voelen (laten we eerlijk zijn, tanken doet nu echt wel pijn), zijn de mensen ook veel somberder over de economie. En als maar genoeg mensen somber zijn over de economie, dan zal het ook slecht gaan met de economie. Dat betekent lagere winsten voor bedrijven en dus ook lagere rendementen op je beleggingen en andere investeringen.

Doordat de FED de rente nu flink verhoogd heeft, zijn er genoeg mensen die denken. Ik verkoop mijn risicovolle beleggingen vóórdat de economie in stort en ik ga in dollars zitten. Want, zo denken ze, daar krijg ik nu zelfs een beetje rente voor, zonder al te veel risico. Door die hogere vraag naar dollars, wordt de dollar duurder en daardoor wordt die sterk. Maar let wel op, niemand consistent juist voorspellen wanneer de economie in stort. Daarom is het over het algemeen beter om gewoon periodiek in te blijven leggen en je strategie te blijven volgen die je in goede tijden hebt opgesteld toen je niet helemaal overmand was door angst.

Invloed op beleggingen

Als je in een wereld gespreid ETF of beleggingsfonds investeert, zitten daar bedrijven tussen die in andere valutas hun boekhouding voeren dan in onze euros. Veel wereld gespreide fondsen hebben tussen de 60 en 70% van hun beleggingen in bedrijven die in Noord-Amerika zitten. De wisselkoers heeft daar zeker invloed op. Vooral als die bedrijven globale ketens hebben waarin zij zaken doen. Die valutarisico’s kun je dus haast niet ontlopen. Maar het is niet altijd alleen maar slecht nieuws. Veel bedrijven keren hun dividend uit in USD, daar krijg je nu flink meer euros voor terug dan bijvoorbeeld in 2008!

Tips

Welke tip missen wij hier nog? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.