Goed met Geld 190: Veilig internetbankieren

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 15/09/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Goed met Geld zijn, betekent niet alleen zorgen dat er meer binnenkomt dan dat eruit gaat, maar ook dat je geld veilig houdt. Alles in het leven kent risico’s en vaak betekent meer risico ook meer (verwacht) rendement. Het is niet voor niets dat een bekende quote van Warren Buffett hier over gaat: “The first rule of an investment is don’t loose money”. In deze aflevering staan Bas en Arjan stil bij de maatregelen die zij hebben genomen om hun (digitale) tegoeden veilig te houden.

De Goed met Geld Podcast

Maatregelen

Vroeger (hoor ons nou) was er contant geld. Dat is er nu nog wel, maar sinds de invoering van de digitale betaalkaart zijn het doen van digitale betalingen aan een opmars bezig. Sinds 2015 is het aantal digitale betalingen al meer dan het aantal contante betalingen. Iedereen snapt dat als je contant geld verliest op straat of als het gestolen wordt, je het echt kwijt bent. Daar kun je niets aan veranderen (tenzij je het verzekerd hebt). Maar hoe zit dat eigenlijk met al je bankkaarten? Tegenwoordig hebben we contactloos betalen. Daarbij wordt het te betalen bedrag automatisch afgeschreven van je rekening, vaak zelfs nog zonder dat je je PIN code in hoeft te vullen. Natuurlijk willen de banken je helpen om eventuele schade bij fraude zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom hebben ze een aantal technische maatregelen genomen. Zo is de standaard instelling voor contactloos betalen tot bedragen van 50 euro. Wil je een hoger bedrag pinnen, dan zal er om je PIN code gevraagd worden. Soms vraag het PIN apparaat echter ook je PIN code bij een bedrag lager dan 50 euro. Dit komt dan omdat je reeks van contactloze betalingen samen boven de 100 euro uit komen. Elke keer als dat gebeurt, zal er om de PIN code gevraagd worden en dan wordt het tellertje weer op 0 euro gezet. Super handig en wel zo veilig. Je kunt dus maximaal 100 euro verliezen, wanneer je bankkaart gestolen wordt. Het is zelfs zo, dat de bank geen eigen risico rekent en je dus de schade vergoed, mits je je PIN code natuurlijk netjes geheim hebt gehouden.

De betaalkaarten zijn dus van zichzelf al relatief veilig. Veel transacties worden echter op het internet gedaan. Daar heb je een hele hoop accounts bij allerlei webshops, waar je soms ook je betaalgegevens in hebt opgeslagen. Dat zijn dus ook zaken die je veilig moet houden. Op het internet zijn ook veel meer potentiële slechteriken die geld van je af willen troggelen. Het is dan ook verstandig om voor elke account een eigen wachtwoord te gebruiken. Soms willen hackers nog wel eens een wachtwoorden database kunnen stelen. Daarin staat dan jouw email adres én de hash van jouw wachtwoord. Die hash in een resultaat van een berekening op de invoer, in dit geval dus jouw wachtwoord. Die berekening is gemakkelijk om uit te voeren van wachtwoord naar hash, maar heel moeilijk om uit te voeren van hash naar wachtwoord. Zo proberen ze jouw wachtwoord veilig en geheim te houden. Maar als een wachtwoord hash gelekt of gestolen is, dan hebben hackers alle tijd om héél veel wachtwoorden te proberen om tot die hash te komen. Als jij dan geen sterk wachtwoord hebt, of als het een veel gebruikt wachtwoord is, kan het zijn dat de hackers jouw echte wachtwoord kunnen achterhalen.

Daarom moedigen websites je vaak aan om een lang en complex wachtwoord te maken. Dat maakt het moeilijker voor hackers om je wachtwoord te vinden. Daarom moet je dus ook voor alle accounts een eigen wachtwoord creëren. Die kun je laten doen met bijvoorbeeld een wachtwoord manager, zoals KeePass. Daarin kun je automatische wachtwoorden laten genereren die dan beheerd worden in die applicatie. Op je telefoon zitten vergelijkbare apps. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het een betrouwbare partij is. Want je geeft ze de sleutels tot jouw accounts.

Een andere manier is om een soort van eigen algoritme te bedenken. Waarbij je een combinatie maakt van de webshop (naam/webpagina) en een moeilijk te raden wachtwoord. Hiermee krijg je toch een uniek wachtwoord per account, maar is het nog wel behapbaar om het uit je hoofd in te kunnen vullen.

Wat het ook veilig maakt is het aanzetten van multi factor authentication (MFA). Dan heb je een extra beveiliging, vaak ik de vorm van een code die je in moet voeren of die je ontvangt via SMS. Dit maakt het extra lastig voor hackers om bij jou in te breken.

Tot slot moet je er natuurlijk altijd nog voor zorgen dat je device en netwerk veilig zijn. Zorg dus dat je smartphone en laptops altijd up to date zijn met de laatste (beveiligings)patches. Zodat eventuele gevonden beveiligingslekken weer netjes afgedicht zijn. En ben terughoudend met het gebruik van openbare (niet beveiligde) WiFi netwerken. Je bent immers gevoelige informatie aan het versturen en ontvangen en je wil liever niet dat iemand daar bij mee kijkt.

Mocht je dan toch een keer de ontvanger zijn van een poging tot fraude, zorg dan dat je het herkent én meldt. Dit kan via www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/. Daarmee help je voorkomen dat iemand anders het slachtoffer wordt van fraude.

Extra weerstand

Wat je eigenlijk doet met al de hierboven beschreven stappen is extra weerstand toevoegen om een potentiële hacker af te schrikken. Zeker online gaan hackers voor de meest gemakkelijke doelwitten. Zorg er dus voor dat jij in ieder geval niet het gemakkelijkste doelwit bent, en je zult zien dat ze aan jou voorbij gaan.

Een extra laag van beveiliging kan ook zijn om niet al je geld op je betaalrekening te hebben staan. Hoewel je vaak nog geen rente krijgt op spaarrekeningen, moeten hackers weer een extra stap zetten, om daarbij te kunnen komen. Je geld staat daar dus veiliger dan om de betaalrekening.

Deze extra spreiding kan je ook nog eens helpen om nog beter met geld zijn. Doordat je bij grotere aankopen je eerst je geld moet overboeken, creëer je een bewust momentje waarbij je je mogelijk aanschaf nog eens even tegen het licht kunt houden. Dat werkt helemaal geweldig als die spaarrekening is bij een (buitenlandse) bank die nog niet is aangesloten op het direct payments systeem. Dan heb je vaak zelfs een hele werkdag om te bedenken of je die grote aankoop wel echt wil doen.

Tot slot is het ook gewoon slim om je gezond boeren verstand te gebruiken. Banken zullen je niet vragen om op een link te klikken of via een link in te loggen. Neem dus een wantrouwige houding aan richting iedereen die jou dat wel vraagt te doen. Als je het niet vertrouwd, gewoon zelf je bank bellen en vragen hoe het zit.

Heb jij wel eens een oplichters bericht ontvangen? En wat doe jij om jouw (financiële) gegevens veilig te houden? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 190: Veilig internetbankieren”

  1. Reinout schreef:

    Voor Apple Pay is inderdaad geen internet nodig. Ik heb betaalde laatst op een plek waar ik geen service (wifi/4g) had en dat werkte.