Goed met Geld 125: Negatieve spaarrente

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 18/06/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een wettelijk verbod voor de banken om een negatieve spaarrente te rekenen voor de gewone spaarders… Wie had gedacht dat dat ooit nodig zou zijn? Toch worden de grenzen waarboven een negatieve spaarrente gaan gelden 1 juli 2021 verder verlaagd. Bij de meeste grootbanken zakt die grens al naar de 100.000 euro. Waarom voegen de banken die negatieve rentes door? Hoezo gaat het rentepercentage ineens met zo’n grote stap naar beneden? Waar kun je nog wel rente vinden voor je spaargeld en moet je straks 2x betalen voor je spaargeld omdat er ook nog eens vermogensbelasting betaald moet worden? In deze aflevering meer inzicht in dit fenomeen met onze gast Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.

De Goed met Geld Podcast

Negatieve spaarrente onder de ton?

Onze minister van Financiën is bereid om op te treden wanneer het voor de gewone spaarder niet meer mogelijk is om hun spaargeld veilig te stallen bij een Nederlandse bank zonder geconfronteerd te worden met negatieve spaarrente (Sparen tot een ton zonder negatieve rente). Een verbod gaat wel meteen heel ver, dus hij zal eerst beginnen met een stevig gesprek.

De grens waarboven negatieve spaarrente betaald moet worden komt steeds verder naar beneden. Als je niet op let, gaan ook de kleine spaarders straks moeten betalen voor hun eigen spaargeld. Amanda Bulthuis vertelt ons meer over deze ontwikkeling. Vanuit haar rol als financieel expert bij Geld.nl is zij dé perfecte gast voor deze aflevering.

De bank betaalt voor jouw spaargeld

Het business model van de banken is om jouw spaargeld tegen hogere rentes uit te lenen. Daarbij managen ze het risico van die leningen en het verschil tussen de percentages is waar de bank haar geld verdient. De banken mogen echter niet al het spaargeld uitlenen. Ze moeten de risico’s managen dus ook voor de bank geldt dat ze een buffer moeten aanhouden. Een deel van dat spaargeld in die buffer moeten ze overmaken naar de Europese Centrale Bank (ECB). Daar zijn echter wel kosten aan verbonden voor de bank.

De Nederlandse grootbanken betaalden sinds 2014 al 4,2 miljard euro aan rente aan de ECB. Dat is geen klein bier! Dat geld zal ergens vandaan moeten komen en met de negatieve spaarrentes rekenen de banken de kosten in feite door aan de klant.

Waar moet je geld heen?

Maar willen wij zuinige Nederlanders wel gaan betalen voor ons spaargeld? Welke alternatieven zijn er op het moment dat je jezelf echt niet over de mentale drempel krijgt om te moeten betalen voor je spaargeld?

Alles in een oude sok onder het matras is waarschijnlijk niet de beste oplossing. Want als het gestolen wordt of als je huis afbrandt, dan is het weg. En cash geld wordt maar heel beperkt gedekt in de meeste verzekeringen. Dan maar op zoek naar een andere spaarrekening. Soms gelden de spaarlimieten per rekening, dus dan kun je spaargeld verdelen over de verschillende rekeningen. Beter nog, verdeel het over verschillende bankinstellingen (met een eigen banklicentie), want dan blijft je vermogen beschermd onder het deposito garantiestelsel. Hieronder vind je de link naar onze ‘Sparen in het buitenland’ aflevering en naar Raisin, een platform waar je de hoogste depositorentes binnen Europa ziet.

Sparen in het buitenland
De hoogste spaarrentes binnen de EU via Raisin

Mocht je toch ervoor kiezen om je vermogen aan het werk te zetten via beleggen, luister dan onze aflevering terug waarin we uitleggen wat beleggen is.

De Basis van Beleggen

Zodra jij rente moet gaan betalen, waar breng jij je spaargeld dan heen? Laat het ons weten in de comments.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.