Goed met Geld 106: Sparen in het buitenland

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 05/02/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Sparen in het buitenland kan interessant zijn om meerdere redenen. Meer rente krijgen bijvoorbeeld. Maar pas op de volgende valkuilen!

De Goed met Geld Podcast

Bankgeheim

Vroeger had een flink aantal landen een bankgeheim. Nederlandsers spaarden massaal in het buitenland om maar geen vermogensbelasting te hoeven betalen.

Dan ging je op vakantie naar het zuiden van Europa en reed je even via Luxemburg, om wat geld op te halen.

Tegenwoordig kan dat niet meer zo makkelijk. Bovendien, het is hartstikke illegaal.

Meer rente

Icesave! Krijgt iemand rillingen hier van? Icesave bood veel meer rente dan andere banken dus heel veel mensen brachten hun spaargeld daar onder. Tot de bank failliet ging, want toen was iedereen zijn geld kwijt.

Uiteindelijk kreeg iedereen het geld terug maar dat heeft jaren geduurd.

Risico’s van sparen in het buitenland

Banken kunnen dus failliet gaan en dan ben je potentieel je geld terug. We hebben in Europa het depositogarantiestelsel ingericht zodat we tot een ton per persoon per bankvergunning terug krijgen als een bank failliet gaat.

Uit veiligheidsoverwegingen zou je dus kunnen controleren of de buitenlandse bank waar jij gaat sparen onder een van die garantiestelsels valt. Dat slaapt een stuk beter!

Een ander risico is het valutarisico. Stel je gaat sparen in Amerika, in dollars, dan ruil je op moment 1 je euro’s om voor dollars. Concreet: misschien krijg je 110 dollar voor elke 100 euro die je inlegt. Vervolgens heb je gedurende de looptijd van het sparen

Mogelijk krijg je te maken met dubbele belasting. In Nederland betaal je namelijk vermogensbelasting, ook over je buitenlandse spaargeld. In sommige landen betaal je lokale belasting waardoor je mogelijk dubbel belast wordt.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.