Goed met Geld #021: “Vermogensbelasting”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 21/06/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Arjan is dan nu, na ruim twee jaar, eindelijk begonnen op de beurs. Eindelijk is hij echt begonnen met indextrackers en dan de VWRL om precies te zijn. Brengt ons direct bij het volgende punt: vermogensbelasting, of zoals het officieel heet: vermogensrendementsheffing. Want in Nederland moet je belasting over jouw rendement uit vermogen betalen. Daarnaast zijn we heel goed met regeltjes, uitzonderingen op de regeltjes en uitzonderingen op de uitzondering. Zo ook binnen het financiële systeem. Daarom beginnen wij vandaag een miniserie waarin we in verschillende afleveringen een aantal financiële onderwerpen gaan behandelen die gewoon heel lastig zijn. Vandaag de vraag: Hoe werkt die vermogensbelasting nou?

De Goed met Geld Podcast

Vermogensrendementsheffing

Belasting betalen over je rendement uit vermogen. Het klinkt zo simpel, maar er zijn zoveel regeltjes. In Nederland wordt het inkomen uit vermogen belast. Daarbij komt het neer op een belastingtarief van 30% over jouw rendement. Tot aan 2017 rekende de belastingdienst daar met een fictief rendement van 4%. Daarover betaalde je 30% belasting, wat neerkwam op een belasting van 1,2% over jouw vermogen. Dit is na 2017 aangepast, omdat het niet realistisch meer was om 4% rendement aan te houden. Mensen met een laag spaarbedrag haalden dat nooit met hun spaarrekening, terwijl mensen met een groot vermogen dit makkelijk wisten te realiseren.

Fictief rendement waar je belasting over betaalt

Sinds 2017 wordt er gerekend met twee rendementspercentages:
Een laag rendementspercentage, gebaseerd op de gemiddelde spaarrente in de afgelopen 5 jaar en een hoog rendementspercentage, gebaseerd op de gemiddelde rendementen van investeringen in de afgelopen 15 jaar.
De exacte percentages fictief rendement voor 2019 zijn hier terug te vinden.
Bij het gebruik van deze twee percentages, wordt er gekeken naar hoeveel geld je daadwerkelijk bezit. Hoe hoger je vermogen hoe meer belasting je over het (fictieve) rendement moet betalen.

Schijven in vermogensbelasting

In de schijven bij vermogensrendementsheffing wordt gekeken naar hoeveel vermogen je hebt. Hoe meer vermogen, hoe hoger men verwacht dat jouw rendementspercentage is. De schijven zijn (voor het jaar 2019) als volgt ingedeeld:

SchijfVermogensdeelpercentage laag (0,13%)percentage hoog (5,6%)gemiddeld rendement
0 0 – €30.360 0%0%0%
1 €30.361 – €102.011 67%33%1,935%
2 €102.012 – €1.020.096 21%79%4,451%
3 €1.020.097 en meer 0%100%5,6%

Op de website van de belastingdienst is bovenstaande tabel en verdere uitleg aanwezig.

Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt

Met dit nieuwe systeem, wordt er vooral gekeken naar hoeveel vermogen je hebt. Hoe meer vermogen je hebt, hoe meer belasting je naar verhouding daarover betaalt.
De belastingdienst heeft op de website twee voorbeelden opgenomen.
Vermogensbelasting bij een klein vermogen en vermogensbelasting bij een groot vermogen.

Goed met Geld Links

In deze podcast verwijzen we regelmatig naar websites als bron. Hieronder een overzicht met links waar ook jij de informatie kan gebruiken:
Arjan is begonnen met indextrackers. Dit heeft hij gedaan aan de hand van de informatie uit onze eerdere podcast over beginnen met beleggen.
Hoewel de regels behoorlijk complex zijn, zijn ze wel goed toegankelijk. Op de website van de belastingdienst vind je alle regels rondom vermogensrendement heffing.
Verder hebben zowel Arjan als Bas een blog geschreven waarin we de vermogensbelasting behandelen. Zo heeft Bas een vergelijking geschreven over de Nederlandse vermogensbelasting vergeleken met andere landen. Arjan heeft de oude vermogensrendementsheffing vergeleken met het nieuwe systeem.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld #021: “Vermogensbelasting””

 1. Sjors schreef:

  Suggestie voor een onderwerp: Wat gebeurt er met hypotheken (en het aflossen daarvan) ten tijde van hyperinflatie?

  • Bas schreef:

   Hoi Sjors, we zullen in een van de afleveringen het gaan hebben over inflatie en alle aspecten die daarbij horen! Dank voor deze goede suggestie.

 2. Vincent schreef:

  Duidelijk uitgelegd mannen, top!
  Nu jullie het “financiele systeem” induiken… wellicht kunnen jullie ook eens een sessie over inflatie behandelen.
  Ik kwam recentelijk deze video tegen (Where Does Money Come From? https://youtu.be/OQWMd_NPSBA?list=PLE88E9ICdiphYjJkeeLL2O09eJoC8r7Dc ) waardoor ik ineens de investeringen in de beurs toch iets minder “zeker” ben gaan zien….

  • Bas schreef:

   Hi Vincent, ik moet het filmpje nog kijken. We gaan binnenkort inflatie behandelen. Een ding is duidelijk, je hoeft niet bang te zijn voor beleggen. Er is niks eng aan. En zeker inflatie is geen reden om niet te beleggen. Sterker nog, ik zie het als reden om juist wel te beleggen. Je geld wordt op de spaarrekening immers minder waard (rente is lager dan inflatie).