Goed met Geld 201: Streamingdiensten

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 01/12/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Sommige zijn al helemaal ingeburgerd zoals ‘Netflix & Chill’, anderen heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Maar vandaag kijken Bas en Arjan eens naar de wonderlijke wereld van streamingdiensten. Een groot gedeelte van jullie neemt er zelfs meer dan één af. En die kosten komen elke maand weer terug. Welke streamingdiensten vinden ze de moeite waard, hebben ze de zelfdiscipline om aan het einde van de serie het abonnement stop te zetten of is het een stiekeme sluipdief van je portemonee? In deze aflevering alles over streamingdiensten in de context van goed met geld.

De Goed met Geld Podcast

Wie kijkt er nog TV?

Als ik weer eens een keer TV kijk, heb ik het gevoel dat ik bijna alleen maar naar reclame aan het kijken ben. En dat is niet zo heel vreemd, want op de TV wordt er tussen de 10 en 20% aan reclame getoond. Dat is tussen de 6 en 12 minuten van elk uur. Onze tijd is natuurlijk ook geld waard, dus daar zijn we zuinig op.

Daarom heeft Arjan zijn TV abonnement opgezegd. Want hij kan veel efficiënter gebruik maken van de streamingdiensten en dan lekker zonder reclame heel gericht zijn favoriete films en series te kijken. Zo weet hij ook nog eens 10-15 euro te besparen op dat TV abonnement. In Nederland hebben we ook geen tekort aan streamingdiensten. Een inventarisatie van de Consumentenbond leverde maar liefst 14 streamingdiensten op enkel voor het bekijken van films en series.

Bas neemt standaard 2 streamingdiensten af, namelijk Netflix en Disney+. Maar laatst heeft hij ook een maandje HBO MAX erbij genomen. Hij wilde de geweldige mini serie Band of Brothers kijken. De 10 afleveringen heeft hij lekker met zijn vriendin zitten bingen binnen de maand, en toen ook direct het abonnement weer stopgezet. Heel doelgericht, niet laten afleiden door andere series en films op het platform en zo voorkomt hij dat er een ophoping van abonnement incasso’s op zijn rekening binnen komen.

Delen van je streamingdienst

Natuurlijk wil je jouw favoriete films en series in de beste beeldkwaliteit zien op jouw televisie. Daarom neem je ook een wat duurder abonnement om dat mogelijk te maken. Die duurdere abonnementen komen met nog een hoop andere gecombineerde features. Dit doen ze om het aantal verschillende abonnementsvormen te beperken. Vaak zit er dan ook een mogelijkheid bij om op meerdere schermen te kunnen kijken. Als je 4 schermen mag kijken en je bent maar met tweeën in een huishouden, hoe fout is het dan als je je abonnement deelt met vrienden of familie? Je betaalt er toch voor? Toch is het vaak niet toegestaan en daar worden de providers van de diensten steeds strenger op. Gelukkig willen de providers zelf zo veel mogelijk klanten behouden, maar weet dat ze de grenzen van jouw bereidheid om te betalen op zullen zoeken. Dus kijk af en toe kritisch naar je abonnementen en neem tijdig afscheid van alle streamingdiensten die jou niet meer waarde leveren dan dat het je aan geld kost.

Welke streamingdiensten neem jij af en deel jij die accounts? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld 201: Streamingdiensten”

 1. Bert schreef:

  Interresante aflevering!

  Wat ik nog mis: ik heb een tv abbo, maar gebruik ‘m niet. Waarom heb ik ‘m dan, vraag je je dan af?

  Het antwoord is eigenlijk simpel. Bij de provider kreeg je met een abonnement met tv erbij het hele jaar korting, zonder tv maar een half jaar. Uiteindelijk dus netto nog goedkoper uit, mits ik na een jaar weer overstap.

  Hoe kijken jullie daar tegenaan?

  • Arjan schreef:

   Hi Bert! Leuke vraag!
   Het antwoord is natuurlijk: “dat ligt eraan…”. Wat ik vaak doe, is inderdaad naar de jaarprijs kijken. Krijg ik ‘maar’ zes maanden korting, maar is de totaalprijs lager, dan zou ik enkel voor het internet abonnement gaan. Is de totaalprijs met tv inderdaad voordeliger, zou ik zeker overwegen om daarvoor te gaan.
   Het zit hem vooral in de zes maanden extra korting vs een jaar voor tv betalen. Vergis je niet dat tv al snel €10 tot €15 per maand kost. Dat is €120 tot €180 per jaar. En als het abonnement dan toch ietsje duurder is met tv, dan kan je je afvragen: ‘vind ik het dat waard…’ Want daar gaat het natuurlijk om. Vind jij het het geld waard en gebruik je het ook echt 🙂

   Arjan

   • Bert schreef:

    Idd, wat dat betreft is jullie denkwijze best tof en ook zeker op z’n tijd een eye-opener.

    Al is het alleen maar om soms wat out-of-the-box te denken!

 2. Richard schreef:

  Hoi mannen, leuke aflevering.

  Ik hop zelf het laatste jaar van de ene naar de andere streamingdienst. Ik heb dan ook geen dienst die ik langer dan enkele maanden gebruik behalve YouTube Premium.
  Heb hierdoor ook geen Spotify maar gebruik YouTube Music. (Tip neem een familie abonnement en deel deze, scheelt weer in de kosten)

  Doe er jullie voordeel mee ( en de luisteraars)

  Voor tv kijken maak ik gebruik van vrienden. Ik kijk via de Ziggo Go app (stream ik naar de tv) hierdoor heb ik genoeg aan enkel een internet verbinding.

  Ik heb mijn internet en mobiele telefonie bij dezelfde Provider waardoor ik op beide diensten weer korting krijg ( hoe minder we moeten betalen hoe beter zeg maar)