Goed met Geld 187: De financiële aspecten van de hond

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 25/08/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Bas zijn gezinnetje is uitgebreid. Niet met een nieuw klein mensje, maar met een hond! Natuurlijk zijn er meer huishoudens die een huisdier nemen. Zo’n beestje brengt een hoop nieuwe energie en liefde in je huishouden. Maar het beestje kost ook geld. Dus ook met je huisdier kun je goed met geld zijn. In deze aflevering leren we welke insteek Bas bij zijn nieuwe pup heeft. En daarnaast natuurlijk een hoop tips hoe jij er ook financieel goed mee om kunt gaan.

De Goed met Geld Podcast

Aanschaf

De eerste kostenpost waarmee je geconfronteerd wordt, is de aanschaf van het huisdier. Daar kun je natuurlijk wel een hoop invloed op uitvoeren. Zo kun je soms bij een (onverwacht) nestje diertjes gratis ophalen, of een beestje uit het asiel nemen, of eentje met een hele stamboom en alle toeters en bellen. Ben er wel bewust van, dat gratis ook hier niet echt gratis is. Zeker bij een onverwacht nestje zul je vaak zelf nog de eerste vaccinaties, controles en chip moeten betalen. Daarom is een beestje uit het asiel helemaal geen slechte keuze. Je weet dan dat er een goede dierenarts naar gekeken heeft, je krijgt al wat tips mee rondom het karakter van het huisdier én je geeft zo’n beestje een mooie tweede kans om een fijn thuis te vinden.

Uiteindelijk heeft Bas gekozen voor zo’n beetje de duurste optie. Zijn nieuwe pup komt van een officiële fokker, die fokker wordt regelmatig gecontroleerd en had geen red flags dat het een broodfokker (die vaak heel slecht voor hun dieren zorgen) zou zijn. Verder is het beestje gevaccineerd (voor zover dat al kon), heeft het een DNA test ondergaan om de stamboom vast te stellen en eventuele erfelijke ziekten in kaart te brengen en het beestje is gechipt. Daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. De nieuwe pup kostte Bas alleen voor de aanschaf al 2000 euro!

Lopende kosten

Na de aanschafkosten voor het huisdier, komen de lopende kosten. De hond heeft een mooie slaapplek/bench nodig, een dekentje en natuurlijk speeltjes. Ook die dingen kosten allemaal geld. Soms kun je een paar zaken daarvan goedkoop op de kop tikken op marktplaats, maar je bent al snel weer 100 euro kwijt. Gelukkig gaan de meeste dingen langer mee, en ben je dus even er weer vanaf. Maar elke dag zal het beestje ook iets moeten eten. Nou zou je voor het allergoedkoopste voer kunnen gaan, maar helaas is dat vaak voer wat niet zo goed voor het huisdier is. Lees jezelf goed in of vraag advies bij de dierenarts. Het beste is om voer te geven, dat goed bij het huisdier past. Ook geldt hier dat een kleiner dier, minder hoeveelheid voer nodig zal hebben, dan een groter dier. Goed om dat in het achterhoofd te houden bij de aanschaf. Denk verder om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke voedingsbron(nen) van het beestje, maar ook aan de leeftijd en de mate van activiteit van het dier. Soms is er ook een medische reden om speciaal voer te komen. Dat kan pijn doen in de portemonnee, maar goed voer is een lange termijn investering. Lichamelijke problemen voor het beestje zijn natuurlijk nooit leuk en een bezoekje aan de dierenarts loopt soms ook al snel in de papieren. Over die dierenarts gesproken, daar moet je ook periodiek langs. Die beestjes krijgen jaarlijks vaccinaties, periodieke ontwormingskuren en noem maar op. Zeker een kostenpost om rekening mee te houden.

Verzekeren dan maar?

Tegenwoordig kun je je huisdier ook voor bepaalde zorg verzekeren. Er wordt dan vaak een plan aangeboden voor een vast bedrag per maand, waarmee veelal standaard zorg vergoed wordt. Toch zijn wij niet zo’n grote fan van deze verzekering. In het algemeen is de premie voor de verzekering erg hoog en zijn er heel veel kleine lettertjes wat niet binnen de verzekerde zorg valt. Vaak als de nood dus echt hoog is, geeft de verzekeraar niet thuis. Binnen het huishouden van mij (Mark) hebben we onze kat daarom een eigen spaarrekening gegeven. Daar storten we elke maand 100 euro op, en daar moet de kat dan alles ‘zelf’ van betalen. Dus het voer wordt met het geld op die rekening betaald, de dierenarts en ook alle speeltjes. De bedrag is voor ons lekker overzichtelijk en mocht er een keer echt iets gebeuren met onze kat, dan heeft ze zelf al ruim 2000 euro gespaard voor een eventuele operatie. Want vergis je niet, zo’n beestje wordt echt onderdeel van je gezin. En je zult dan ook alles ervoor doen om het beestje een comfortabel leven te geven, ook als het heel erg ziek wordt. De verzekeraar maakt het meeste winst als jouw beestje onder een auto terecht komt en overlijd. Dan kun je ook fluiten naar alle premie die je in hebt gelegd. Dus ook hier geldt het motto, verzeker alleen als je het zelf niet uit eigen zak kunt betalen.

Tips van Bas

Check even of je in jouw gemeente hondenbelasting moet betalen. Voor katten geldt geen aparte belasting, dus daar kom je dan goed weg. Meestal gebruikt de gemeente het geld van de hondenbelasting om hondenuitlaat voorzieningen op orde te houden. Daar kun je natuurlijk ook een beetje bij helpen, door netjes de ’troep’ van je eigen hond op te ruimen.

En dan nog een allerlaatste tip. Als je nu al krap bij kas zit, begin dan niet aan een huisdier. Uiteindelijk kost een beestje altijd geld. En keuzes gemaakt vanuit een positie van geldnood, zijn altijd kort termijn gefocust, en daarmee meestal slecht voor de dier en het baasje. Als je dan toch echt tijd met een beestje wil doorbrengen, zoek dan een oppasbeestje. Of beter nog, begin een oppas side-hustle, dan heb je zowel gezelschap als nog een extra inkomstenbron.

Welk huisdier hebben jullie thuis en hoe gaan jullie met de financiële aspecten van dat huisdier om? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 187: De financiële aspecten van de hond”

 1. Walter schreef:

  Hallo Bas en Arjen,
  Zelf willen wij ook graag een hond, toch een aantal zaken waar ik zelf geen rekening mee zou hebben gehouden. Ga zo door mannen!

  In in deze aflevering gaf Bas aan dat honden echte vleeseter zijn, als we kijken naar de anatomie van een hond is dit niet waar. Hier is een boek die beschrijft hoe het in elkaar zit. De schrijfster is ook in andere podcast te gast geweest mocht je liever willen luisteren.
  https://www.bol.com/nl/nl/p/dog-eat-plant/9300000013285128/

 2. Joke schreef:

  Voor mensen die een betaalbare kat zoeken:
  -marktplaats is een plek waar nestjes aangeboden worden. Vaak tegen hoge prijzen. Waarom niet voor een koopje? Dit komt omdat kittens die weinig of niets kosten een heel kort leven leiden, omdat ze aan de slangen gevoerd worden.
  Een betere optie is kijk in het asiel.
  Je betaald daar rond de 155,-. Waarvoor ze ontwormd zijn en hun eerste 2 vaccinaties al gehad hebben. Bij diverse asiels is dit een all-in prijs waarvoor ze, als ze 6 maanden zijn, gratis gecastereerd of gesteriliseerd worden. Deze operatie kost normaal al meer dan de aanschafprijs van de asielkat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.