Goed met Geld 177: Marginale belastingdruk

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 17/06/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Maar 14% netto overhouden van jouw zuurverdiende bruto loonsverhoging?! Het klinkt belachelijk, maar toch kan het voorkomen. Dit komt door de marginale belastingdruk. Die kijkt niet alleen naar de inkomstenbelasting die je moet betalen, maar ook de kortingen en toeslagen die je dankzij je loonsverhoging misloopt. En zo kan het dus dat je maar liefst 86 cent van jouw 1 euro loonsverhoging nooit terugziet op je bankrekening. Arjan en Bas proberen de onderste steen boven te halen in deze aflevering, waarbij de berekening al snel heel complex lijkt te worden.

De Goed met Geld Podcast

Twee belastingschijven, toch?

Dat we belastingen moeten betalen over loon weten we helaas maar al te goed. Die percentages kennen we dan ook bijna uit ons hoofd. Namelijk 37,07% tot 69.399 euro en 49,50% over alles daarboven. Toch kan het zijn dat van jouw bruto loonsverhoging een hoger percentage toch niet bij jouw in je portemonnee terecht komt…

Heffingskorting

Naast de inkomstenbelasting die je moet betalen krijg je ook te maken met de heffingskortingen. Deze kortingen zorgen ervoor dat mensen minder belasting hoeven te betalen. Het is dus een korting die je krijgt op jouw belastingrekening. De heffingskortingen die gelden voor mensen in loondienst zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Maar deze kortingen zijn wel inkomensafhankelijk. Dus als je meer gaat verdienen, heb je minder recht op die kortingen. Een stukje van jouw bruto loonsverhoging wordt dan opgesnoept, omdat je een klein beetje minder korting krijgt op je belastingen.

Toeslagen

De echt pijnlijke klappen vallen wanneer je door je loonsverhoging delen van je toeslagen kwijtraakt. Of je in aanmerking komt voor toeslagen wordt gekeken naar je inkomen op gezinsniveau (dus met eventuele toeslagpartner). Tweeverdieners opgelet dus. Bij een lager inkomen heb je recht op bijvoorbeeld huur- maar ook zorgtoeslag. Een bijdrage vanuit de overheid voor de kosten die je maakt. Maar ook deze zijn inkomensafhankelijk. Jouw loonsverhoging kan er dan ook voor zorgen dat je een deel van je toeslagen weer terug moet betalen. Bij grote toeslagen zoals bijvoorbeeld de kindertoeslag kan dat er flink inhakken, en dan blijft er aan het einde van de rit, maar weinig over van jouw bruto loonsverhoging…

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 177: Marginale belastingdruk”

 1. Tim schreef:

  Hoi Bas en Arjan,

  Goed dat jullie de marginale belastingdruk aankaarten. I.m.o. is het een onderwerp wat veel net-afgestudeerden vergeten mee te nemen in hun salarisonderhandelingen en keuze voor een nieuwe baan. Men ziet het verschil tussen bijv.
  2000 bruto (voor een traineeship) en 2500 bruto (vaste baan) als enorm, terwijl soms het traineeship veel meer handvaten voor de nabije toekomst biedt.

  Tuurlijk, geld is niet alles, maar doordat ik deze berekening ook voor mijzelf heb gemaakt in de laatste fase van mijn studie had ik vervolgens veel beter voor ogen op welk salaris ik mij moest richten.

  Daarnaast ben ik een halfjaartje bij mijn “slecht” betaalde bijbaan blijven werken om deze belastingdruk te ontwijken, wat mij tevens de ruimte en tijd bood om zorgvuldig naar een nieuwe werkgever te zoeken en niet het eerste de beste aanbod te accepteren.

  Ga zo door mannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.