Goed met Geld 176: Vakantiegeld is maar betutteling

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 10/06/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vorige maand hebben veel mensen die voor een baas werken hun vakantiegeld weer uitbetaald gekregen. Voor velen een heerlijk moment, aangezien ze dan bijna 2 maandsalarissen in één keer op hun rekening ontvangen. Vaak gaat het er helaas net zo snel weer uit als dat het erin kwam, maar ergens is dat ook wel goed, toch? Af en toe moet je jezelf een beetje kunnen verwennen. Het is in ieder geval altijd lekker om zo’n bonus binnen te zien komen, maar waar komt dat vakantiegeld eigenlijk vandaan? In deze aflevering gaan Arjan en Bas de discussie met elkaar aan over de stelling, “Vakantiegeld is maar betutteling”.

De Goed met Geld Podcast

Vakantiegeld

Het zal je misschien verrassen, maar vakantiegeld is een relatief onbekend begrip in de wereld. Buiten Nederland en België zijn er geen landen waarin vakantiegeld een gegeven is. Soms komt het wel voor als een werkgever zichzelf aantrekkelijker wil maken voor medewerkers, maar dan komt het meestal in de vorm van een 13de maand of bonus.

Vakantiegeld is dus niet vanzelfsprekend. Vroeger werkte men ‘gewoon’ 7 dagen per week. Vakantie was toen een onbereikbare luxe voor veel mensen. De overheid en de vakbonden gunde mensen wel de mogelijkheid om het werk even los te maken. Zo werd de werkweek ingekort en kwamen er verlofdagen. Echter het leven was toen zo duur (of het loon zo laag) dat mensen niet veel konden ondernemen tijdens deze ‘vrije’ dagen. Dus werd er vaak gewerkt bij een ander baantje. Dat was niet helemaal wat de overheid voor ogen had. Toen hebben ze daar het vakantiegeld voor bedacht. Dit is geld waar je als werknemer wettelijk recht op hebt, maar wat door veel werkgevers gedurende het jaar opgespaard wordt, om in mei in één keer samen met het salaris uit te betalen. Door dat dubbel salaris in mei zou je in staat moeten zijn om ook daadwerkelijk een vakantie te kunnen boeken en het werk echt even los te laten. Jouw baas legt dus elke maand in ieder geval 8% van jouw bruto salaris apart, zodat hij dat in mei aan je uit kan betalen. Het is geen extraatje, maar echt gewoon onderdeel van jouw salaris.

Betutteling

Bas zijn standpunt is dat dit echt betutteling op en top is. Immers we zijn zelf toch wel slim genoeg om te kunnen sparen voor onze vakanties? De medewerkers in zijn bedrijf krijgen hun vakantiegeld dan ook elke maand direct uitbetaald. Bas legt dus niets apart, maar geeft het geld direct zodra het voor ze beschikbaar komt, aan zijn medewerkers. Hij is ervan overtuigd dat zij oud en wijs genoeg zijn om zelf te bepalen waar zij hun geld aan uitgeven en hoe ze willen sparen voor een vakantie. Over een jaar kijkend, is het toch ook niet zo moeilijk om je financiële planning op orde te houden?

Daar is Arjan het gedeeltelijk mee eens. Veel van onze luisteraars kunnen prima met hun salaris rondkomen elke maand en werken koersvast aan een mooie savingsrate. Maar niet iedereen lukt dat. In de kranten lezen we steeds vaker dat mensen niet meer rond kun komen. Vaak wordt het vakantiegeld dan gebruikt om een grote rekening te kunnen betalen of om een grote noodzakelijke uitgave te kunnen doen. Mits ze alle verleidelijke vakantiegeld aanbiedingen kunnen weerstaan die ook in mei de ronde doen. Toch zou een stukje extra salaris elke maand in de vorm van maandelijks vakantiegeld deze mensen elke maand wat meer financiële ruimte kunnen geven. Daar ligt wel direct lifestyle inflation op de loer. Want zo’n ‘loonverhoging’ went héél erg snel. En hoe verleidelijk is het om deze maand maar even niet voor de vakantie te sparen omdat…

Vergelijking met pensioen

Voor sommige mensen kan het heel fijn zijn dat de werkgever een spaarpot aan de kant zet. Dat doen ze immers ook voor pensioen. Onze hersenen zijn niet geschakeld om de gevolgen van onze huidige acties te extrapoleren naar wat er over 30 of 40 jaar gebeurd. Daarom bieden veel werkgevers een (verplichte) pensioenregeling aan, zodat je automatisch een appeltje voor de oude dag hebt. Zonder die regelingen zouden veel mensen misschien wel moeten blijven doorwerken tot hun dood, omdat ze anders geld tekort komen gedurende hun pensioen.

Er zijn echter mensen die denken hun ‘pensioen’ geld nu beter te kunnen besteden dan de verplichte pensioenfondsen. Bij Bas in het bedrijf worden ze op hun wenken bediend, ook de pensioen bijdrage is elke maand op de loonstrook terug te vinden én wordt op de betaalrekening bijgeschreven. Zij kunnen daarmee zelf beslissen hoe zij hun geld het beste gebruiken. Bas geeft ze daar wel voorlichting over. Sparen voor je pensioen is niet heel simpel, dus hij helpt ze daarbij. Die keuzevrijheid kan door sommigen gewaardeerd worden, maar is niet voor iedereen weggelegd.

Alles op één hoop

Waarom knallen we het salaris, vakantiegeld en pensioen dan niet allemaal op één hoop? Ergens is het toch wel handig om te weten hoeveel euro er voor welk doel ontvangen wordt. Of je het daar ook aan gaat besteden is jouw keuze, maar veel mensen vinden het fijn dat de werkgever die keuze voor ze maakt. Zo voelt het als een heerlijke bonus in mei en hoeven ze niet teveel over hun pensioen na te denken, aangezien dat misschien nog wel decennia ver weg is.

Krijg jij je vakantiegeld maandelijks uitbetaald of heb je afgelopen maand ook dubbel salaris ontvangen? En waar geef jij het aan uit? Zijn dat vakanties of toch andere zaken? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

6 reacties op “Goed met Geld 176: Vakantiegeld is maar betutteling”

 1. Danny schreef:

  Gedachte: alhoewel op dit moment spaarrente uitermate laag is, kan dit in de toekomst hoger zijn. In dat scenario (stel 3-5%), dan mis je als werknemer die rente natuurlijk wanneer je het jaarlijks ontvangt, tegenover maandelijks zelf dit geld apart zetten.
  Ander aandachtspunt en vraag: onbekend risico of werkgever het daadwerkelijk apart zet (relevant bij faillissement). Is dit gedrag vergelijkbaar met de energieleverancier als spaarpotje gebruiken (waar risico’s zeker hoger zijn alsdan)?

  Ik wil persoonlijk ook heel graag zelf pensioen regelen. Ik vind het vooralsnog prima verplicht te zijn pensioen op te bouwen, maar niet prima dat ik verplicht via de door mijn werkgever/sector bepaalde partij moet opbouwen. Liever dus dat ik zelf gewoon aangeef aan werkgever waar ze de pensioenpremies naar toe moeten storten.

  Groet,
  Danny

  • Bas schreef:

   Hoi Danny, bij hoge rente is het inderdaad nóg gunstiger als je je vakantiegeld maandelijks betaald krijgt. Bij steeds meer bedrijven gebeurt dat gelukkig ook.
   Wat betreft je pensioen, daar moet je net geluk mee hebben. Ik had vroeger in loondienst een pensioenpot die vrij belegbaar was. Standaard zat je in dure mixfondsen, maar er was ook een wereldwijd aandelenfonds beschikbaar, vergelijkbaar met VWRL, maar zelfs nog iets goedkoper. Daar zit dat deel van het pensioen nu in.
   Heb je een pensioengat (jaarruimte of reserveringsruimte) dan zou je kunnen uitzoeken of additioneel pensioenbeleggen iets voor jou is. Dan heb je maximale vrijheid waar je je geld in belegt.

 2. Robin schreef:

  Ha,

  Ik ben zelf gewend om 2x per jaar vakantiegeld uitbetaald te krijgen. 1x in Juni en 1x in December. Dit was een vraag van medewerkers uit ons bedrijf een x aantal jaar geleden voordat ik er kwam werken.
  Rede van deze uitbetaling kwam doordat een flink aantal medewerkers het niet heel breed hadden en hadden aangegeven graag met de kerstperiode ook nog eens een leuk extratje te krijgen omdat december vaak een dure maand is door sinterklaas en kerst.

  Als fanatieke luisteraar van de goed met geld podcast ben ik het in t algemeen met Bas wel goed eens, echter zie ik ook aan de andere kant gebeuren wat een hoop geld met mensen doet. Er kunnen gewoon niet veel mensen goed omgaan met geld. Ik vind het daarom wel goed dat er zulke potjes bestaan voor die groepen. Ik heb zelf echter gevraagd of dit wel maandelijks of 1x per jaar kon maar dan moest dit collectief gevraagd worden onder de medewerkers goedkeuring krijgen, en dit was dus geen optie en de meeste stemmen naar 2x per jaar. Dus het besluit van mijn bedrijf was makkelijk.

  • Bas schreef:

   Hoi Robin,

   Bijzondere constructie, twee keer per jaar! Wel fijn dat jullie dan in elk geval iets vaker het vakantiegeld krijgen. Ik snap dat de werkgever geen individuele regelingen gaat treffen, dat zou een zootje worden!

 3. R.S. schreef:

  Ik ben heel blij met Individueel Keuzebudget (IKB) van de overheid. Alle vrijheid om zelf het moment van uitbetaling te bepalen: https://ambtenarensalaris.nl/kennisbank/algemeen/wat-betekent-ikb/