Goed met Geld 168: Vermogensgroei

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 15/04/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Hoeveel ben jij waard? Financieel onafhankelijk worden gaat ongetwijfeld samen met het laten groeien van je vermogen. Daarom staan Bas en Arjan deze aflevering stil bij hoe zij deze termen definiëren. Je vermogen kan het instrument zijn waarmee je op een later tijdstip inkomen genereert, zonder dat je daarvoor nog je tijd moet inleveren. Benieuwd hoe Bas en Arjan er tegen aan kijken, je hoort het in deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

Doelen

Het eerste wat je moet doen wanneer je de groei van je vermogen gaat volgen, is bepalen waarom je die groei wil gaan volgen. Of dit nu is omdat je een eigen woning wil kopen, eerder met pensioen wil of die bucket list wereldreis wil maken, zonder doel zul je niet gemotiveerd zijn om je vermogen actief te laten groeien. Afhankelijk van je doelbedrag zal de route daarnaartoe korter of langer zijn. Met de grote doelbedragen die vaak samen gaan, zal de route naar dit bedrag eerder gemeten worden in jaren dan in maanden.

Vermogen

Maar wat is je vermogen dan precies. Helaas is er niet echt een uniforme definitie voor wat vermogen precies is. Voor bedrijven bestaan er natuurlijk wel regels, maar voor persoonlijke financiën zijn er net zo veel definities als dat er mensen zijn. Bas kijkt naar alles wat hij bezit wat een restwaarde heeft én waarvan hij de intentie heeft om het ooit te verkopen. Dus (kleinere) gebruiksproducten telt hij niet mee, maar zijn auto bijvoorbeeld dan weer wel. Voor aandelen kun je gewoon kijken wat de marktprijs is en het aantal aandelen dat je daarvan hebt. Voor een huis is dat al moeilijker te bepalen. Ja je hebt de jaarlijkse WOZ bepaling, maar je kunt heel moeilijk kleine stukjes van je huis verkopen. Het bepalen van de prijs daarvan is dan een stuk moeilijker. Nadat je al die restwaardes hebt opgeteld, moet je natuurlijk wel nog je schulden ervan af trekken om tot je huidige vermogen te komen.

Groei

Geld dat je aan het werk hebt gezet in beleggingen zou je rendement op moeten leveren. De hoogte van je rendementen zijn over het algemeen gekoppeld aan het risico dat je loopt. Als je kans hebt om je geld overnacht te verdubbelen, bestaat er waarschijnlijk ook een kans dat je belegging naar (bijna) nul crasht. Je zult dus zelf moeten bepalen (eventueel met advies van een financieel adviseur) hoeveel risico je bereid bent te lopen met je vermogen en hoe lang je je vermogen moet laten groeien om jouw doelen te halen.

Het vermogen dat je hebt, kan groeien door middel van extra inleg, maar dus ook met de rendementen op je beleggingen. Omdat rendementen van beleggingen over de tijd kunnen fluctueren, zul je altijd moeten kijken naar de termijn die je nog te gaan hebt. Als je een korte termijn doel hebt, zul je waarschijnlijk weinig risico willen lopen en mogelijk gaan sparen op een spaarrekening. Daar krijg je tegenwoordig bijna geen rendement voor terug. Maar als je op weg bent naar een lange termijn doel, dan kun je schommelingen opvangen, omdat je de tijd hebt om de belegging zichzelf te laten herstellen. Op de lange termijn komt ook het rendement op rendement effect om de hoek kijken, en dat is een superkracht die je graag voor jou wil laten werken.

Hoe kijk jij tegen vermogensgroei aan en met welk groei percentage naar de toekomst toe reken jij? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 168: Vermogensgroei”

 1. Esme5 schreef:

  Bedankt voor deze interessante podcast. Ik heb altijd begrepen dat spaargeld tot een bepaald bedrag (100,000?) verzekerd is voor faillissement van de bank. Hoe zit dat met beleggingen via een broker? En zouden jullie aanraden om beleggingen via meerdere brokers/banken te beleggen (wat minder interessant is voor het rendement)?

  • Bas schreef:

   Hi Esme, je hebt gelijk dat spaargeld onder het Nederlandse (en binnen Europa ook door het Europese) garantiestelsel verzekerd is tegen faillisement van de bank waar je spaart. Voor brokers werkt dat net wat anders. Een broker bewaart jouw aandelen niet zelf, maar brengt ze onder in een apart bewaarbedrijf. Stel dat de broker failliet gaat, dan vallen jouw beleggingen dus niet in dat faillisement en blijf je eigenaar. Het bewaarbedrijf zal de stukken dan moeten overhevelen naar een andere broker zodat jij verder kunt.
   Vanuit de overheid is er een compensatieregeling van 20.000 euro voor geld en beleggingen die bij jouw broker staan en niet goed gescheiden zijn van het vermogen van je broker (dus als er niet met een bewaarbedrijf wordt gewerkt).

   Op je vraag of het zinvol is via meerdere brokers te beleggen voor spreiding, tja, dat ligt aan de omvang van je portefeuille. Voor het spreiden van beleggingsrisico in de onderliggende stukken zou het niet uit moeten maken via welke broker je belegt. Het risico dat er een keer een storing, hack, of wat dan ook is waardoor je je aandelen niet kunt verkopen bestaat natuurlijk wel. In dat geval zou ik neigen naar spreiden over meerdere brokers, maar pas vanaf een vrij hoog bedrag. Anders zou het persoonlijk voor mij de moeite niet waard zijn.