Goed met Geld 145: Niet meer alles op de cent bijhouden

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 05/11/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wat heeft een ritje tussen Utrecht en Amsterdam te maken met het bijhouden van de financiën? Meer dan dat je denkt. Bas heeft eerder in de podcast aangegeven dat hij niet meer zijn uitgaven tot op de cent bijhoudt. Een schok voor de FIRE movement in Nederland, maar waarom is Bas gestopt met het bijhouden van zijn financiën? In deze aflevering leggen Bas en Arjan uit hoe zijn grip houden op hun financiën. Daarbij komt ook om de hoek kijken, hoe goed met geld ze zijn. Want als je de weg naar FIRE uit je hoofd kent, hoef je niet meer elke keer de instructie te krijgen om die weg te volgen.

De Goed met Geld Podcast

Meten is weten

Wil je goed met geld zijn, dan zul je je uitgaven bij moeten houden. Immers de kern van goed met geld zijn, is minder uitgeven dan er binnen komt en het verschil op een slimme manier investeren. Je houdt je financiën dus bij om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je minder uitgeeft, dan dat je binnen krijgt. Er zijn oneindig veel verschillende manieren om je financiën bij te houden. Afhankelijk van wie jij bent en hoe je in elkaar zit, zul je zelf uit moeten zoeken welke manier van bijhouden goed voor jou werkt.

Sommige mensen houden van enveloppen met cash en moeten de standen van de potjes echt fysiek kunnen voelen, anderen houden een minutieuze digitale vastlegging aan en weer anderen kijken alleen naar de grote lijnen of checken eens in de zoveel tijd de status van hun financiële situatie.

Mits men weet, wat men meet

Een administratie bijhouden is dus een belangrijke tool bij het beter worden met geld. Het dwingt je te letten op de belangrijke punten op je weg en helpt je bij het identificeren van zaken waar geld naartoe gaat, waar je geen gevoel van geluk voor terug krijgt.

Als je een tijd je financiën hebt bijgehouden, leer je jezelf goede gewoontes aan. Je leert de weg naar jouw bestemming dus min of meer uit je hoofd. Op het moment dat je weet waar je naartoe wil en weet hoe je daar moet komen heb je niet meer continue de bevestiging of instructie nodig om die weg te volgen. Je kunt er dan voor kiezen om wat minder details te gaan bij houden en op een hoger niveau de financiën te controleren.

En mocht je nou toch eens een keer verdwalen onderweg, is het goed om te weten dat je altijd weer kunt beginnen met het bijhouden van je financiën om weer op het goede pad te komen. Hoe gedetaileerd houd jij jouw financiën bij? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referentie

De You Need a Budget app website waar Bas naar refereerde.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 145: Niet meer alles op de cent bijhouden”

  1. RS schreef:

    Ik doe het achteraf in de bank app, waarbij je het kan bijhouden per post. De hoofdposten zijn wonen, gezondheid, vrije tijd, winkelen, bankzaken en verzekeringen, huishouden. Zo kan je zien of je nog goed bezig bent. Per spaarrekening kan je postjes maken met een hoeveel je wilt hebben, hoeveel je op dat moment stort en op welke datum je het bedrag wilt hebben. De app laat je dan direct zien hoeveel je maandelijks moet storten.