Goed met Geld 112: Boeterente

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 19/03/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag hebben we het over de boeterente bij een hypotheek. We gaan in op wat de boeterente is, waneer je die moet betalen en hoe dit wordt berekend. Daarnaast hebben we nog een anecdote.

De Goed met Geld Podcast

Wat is boeterente bij een hypotheek?

Boeterente de vergoeding die je aan je hypotheekbank betaalt als je eerder aflost dan oorspronkelijk was afgesproken. De bank had namelijk rekening gehouden met bepaalde inkomsten die ze niet meer hebben als je vervroegd aflost.

Wanneer betaal je boeterente?

Je betaalt echter niet altijd een boeterente als je je hypotheek eerder aflost.

Allereerst mag je meestal 10%, soms meer, van de oorspronkelijke hoofdsom van het leningdeel aflossen. Dat is boetevrij. Stel je hebt oorspronkelijk 200.000 euro geleend, dan mag je dus jaarlijks vaak 20.000 euro extra aflossen zonder boete.

Als je boven dat bedrag komt is het afhankelijk van de rente die jij betaalt en de marktrente voor een hypotheek met dezelfde voorwaarden en een rentevastperiode die gelijk is aan de resterende rentevastperiode die je nog hebt.

En als de marktrente hoger is dan je huidige rente betaal je geen boeterente! De bank wil dan graag dat je eerder aflost, want dan kunnen ze dat bedrag weer duurder uitlenen.

Betaal jij meer dan de marktrente, dan wordt de boeterente berekend over het verschil tussen jouw rente en de marktrente.

Hoe wordt de boeterente hypotheek bepaald?

De boeterente is gebaseerd op het verschil tussen jouw rente en de marktrente. Daarnaast gaat de boeterente omhoog als je rentevastperiode langer is, de bank heeft dan immers meer gemiste inkomsten.

Ook is het boetevrije deel van belang. Mag je 20% boetevrij aflossen, dan zal je boeterente voor het aflossen van je hypotheek lager zijn dan als je maar 10% boetevrij zou mogen aflossen.

En tot slot is het resterende hypotheekbedrag natuurlijk van invloed. Een hoger openstaand bedrag zorgt voor een hogere boete.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

6 reacties op “Goed met Geld 112: Boeterente”

 1. SamEast schreef:

  Hi Arjan & Bas, ik begrijp nog niet goed hoe het betalen van een boeterente voordelig kan zijn. Even los van de fiscale consequenties.

  Mijn definitie van voordelig: de boeterente moet lager zijn dan het financieel voordeel in de resterende rentevast periode.

  Maar de berekening van de bank zit nu precies zo in elkaar dat de boeterente exact gelijk is aan het financieel nadeel wat de bank heeft.

  En het financieel nadeel van de bank is het financieel voordeel van de klant. Wat dus teniet wordt gedaan door de boeterente, want banken delen doorgaans niet zomaar cadeautjes uit.

  Ben benieuwd!

 2. Robin B. schreef:

  Ik vond het een goede aflevering heren, mijn complimenten. Een ietwat moeilijker onderwerp eenvoudig uitgelegd inclusief een fictieve berekening. Als een boeterente in de toekomst een mogelijkheid is voor mij (hypotheek sinds sept 2019) dan luister ik deze aflevering weer terug.

 3. Dave schreef:

  Heren,
  De boeterente is volgens mij toch ook aftrekbaar? Wat wordt dan de netto boeterente ? Mvg Dave

  • Bas schreef:

   Hoi Dave, de boeterente is niet altijd aftrekbaar, maar soms wel. Hoeveel het netto wordt hangt dus af van jouw belastingtarief en andere aftrekposten.

 4. R.S. schreef:

  Wat mij in de praktijk opviel bij mijn boeterente (waarbij ik na 3 jaren 1 van de 2 hypotheekdelen heb omgezet) is dat de boete als rente opgevoerd kon worden en grotendeels terug kwam. Daardoor was het binnen 3,5 jaren terugverdiend. Het was afhankelijk van of er ├╝berhaupt een optie was tot hypotheekrenteaftrek. In ons geval wel. Het mag/kan bijvoorbeeld niet als het een hypotheek is die je niet voor jouw eigen woning gebruikt bijv.

  • Bas schreef:

   Hoi, dat klopt inderdaad! Als de boeterente is voor een lening die in aanmerking komt voor HRA dan kan je de boeterente ook aftrekken. Dat scheelt alweer een stuk op je terugverdiendtijd!