Goed met Geld 097: Bijwerkingen van indexbeleggen

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 04/12/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als je een indexfonds koopt ben je in onze goed bezig. Het is de favoriete manier van beleggen (geen advies!). Maar zijn er ook bijwerkingen als iedereen indexfondsen gaat kopen? Vandaag behandelen we deze bijwerkingen, waaronder de ETF Bubbel.

De Goed met Geld Podcast

Beleggen in indexfondsen

In indexen beleggen doe je om de gehele aandelenmarkt te volgen. Je bent dan precies gemiddeld. Dat is in het geval van beleggen erg fijn.

Je hebt namelijk weinig kosten en ook een verminderd risico om heel veel geld kwijt te raken. Als er één bedrijf failliet gaat merk je daar in een indexfonds met duizenden bedrijven niet veel van.

Daarnaast is het zo dat er geen enkele fondsbeheerder is die met actief handelen altijd de markt kan verslaan, na aftrek van kosten. Dus wat wij doen: indexbeleggen! En zoals altijd, dit is geen advies om te gaan beleggen, maar een beschrijving van onze ervaring en strategie.

Enkele bijwerkingen van indexbeleggen

Er wordt een risico aan het beleggen indexen en ETF’s genoemd, namelijk de ETF Bubbel.

Deze bubbel zou ontstaan omdat iedereen passief alleen nog maar koopt, zonder naar de onderliggende fundamentele waarde van individuele aandelen te kijken.

Dat risico zien wij ook wel, maar met de huidige verhouding van indexfondsen en individuele aandelen maken we ons geen zorgen. En ook voor de nabije toekomst niet.

Een andere bijwerking is dat fondsbeheerders van indexfondsen steeds meer stemrecht krijgen op aandeelhoudersvergaderingen. Dat stemrecht zetten ze in een aantal gevallen in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en dat vinden wij een goede ontwikkeling!

Bas noemt een derde bijwerking: indexfondsen en beleggen in ETF’s heeft de gemiddelde burger rijker gemaakt, want door de beschikbaarheid van goedkope en breed gespreide fondsen kunnen gewone mensen makkelijker beleggen en vermogen opbouwen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 097: Bijwerkingen van indexbeleggen”

 1. H. vdw schreef:

  Goedemorgen Heren,
  Ik luister altijd met plezier naar jullie podcast.
  Even een vraag over de “ETF bubbel” ik dacht dat het gevaar ook is dat als er zonder te kijken naar de onderliggende bedrijven de grootste bedrijven onevenredig groter worden dan de rest. Zoals in jullie voorbeeld, als we met ze allen 100 miljoen storten in een etf dan zal asml daar 16 miljoen van krijgen en asr maar 0.57 miljoen hierdoor wordt asml sneller meer waard en zal het na de volgende weging een nog groter deel van de index vertegenwoordigen waarddoor het weer meer krijgt wat vervolgens een zichzelf versterkend effect heeft. Of wordt dat effect op een andere manier ondervangen?

  • Bas schreef:

   Hoi H. Bedankt voor je bericht.

   Ten eerste een technische correctie: de bedrijven in de index krijgen jouw geld niet als je aandelen koopt. De verkoper van de aandelen krijgt jouw geld. Dat betekent dat het (in principe) voor het bedrijf niet zoveel uitmaakt wat de koers is.
   Uiteraard bestaat de koers door vraag en aanbod, en zal er bij veel vraag naar aandelen een hogere prijs ontstaan. Dat zie je terug in de weging: grotere bedrijven hebben een groter deel van de index.
   Als er blind in indexen wordt belegd zonder naar de fundamentele waarden te kijken kan het zijn inderdaad dat er een te hoge prijs wordt gerekend voor wat het bedrijf fundamenteel waard wordt. Dat biedt echter mogelijkheden voor zowel kopers van kleine aandelen (die dan te laag geprijsd zijn) en voor short sellers die kunnen verdienen aan een te duur aandeel dat weer zakt.