Goed met Geld 079: Financiële opvoeding

by Bas | Last Updated: 31/07/2020

Vandaag hebben we het over financiële opvoeding van kinderen. Het gaat van zakgeld tot bijbaantjes en van het leren sparen tot het weggeven van geld.

De Goed met Geld Podcast

Wat was belangrijk in jouw financiële opvoeding?

Bas herinnert zich de munt van vijf gulden. Die was mooi, een beetje zwaar, en veel leuker dan de briefjes die veel meer waard waren.

Arjan dacht al na over welke flippo’s je kreeg bij welke zak chips. Met andere woorden, wij waren financieel onderlegd! Nou ja, een soort van haha.

Bas wilde een Gameboy, en mijn ouders zeiden dat hij daarvoor moest sparen van zijn zakgeld. Op die manier geleerd wat de waarde is van geld sparen.

Arjan ging uitrekenen wat efficiënter was qua Knexkoffers. De grote koffer was duurder, maar de stukjes waren wel goedkoper!

De waarde van geld

Kinderen moeten leren omgaan met geld. Het is dus heel waardevol om ze te leren sparen. In plaats van ze dingen te geven zou je ze zakgeld kunnen geven en ze laten sparen. Dat leert ze om te begrijpen dat er niet zomaar iets is, maar dat het tijd kost.

Gehoord in een andere podcast: van je zakgeld moet je een deel sparen, een deel uitgeven en een deel weggeven.

Bijbaantjes

Als jongere mag je ook gaan werken. Arjan en Bas hebben beiden folders bezorgd. Dat was hard werk voor weinig geld. Word je hard van… De kerstbonus was wel erg leuk!

Daarna is Bas in de supermarkt gaan werken, dat scheelt een hoop. Maar uiteindelijk leer je wel op deze manier om te werken voor je geld. En we denken dat dat een goede les is voor kinderen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

6 reacties op “Goed met Geld 079: Financiële opvoeding”

  1. Johanneke schreef:

    Hi Arjan en Bas, leuk onderwerp. Misschien een mooi onderwerp om nog eens een deskundige over te interviewen? Nu hoorden we alleen jullie eigen ervaringen op basis van herinneringen uit een ver, ver verleden 😉

  2. Robin B schreef:

    Wat ik nog miste in deze aflevering is dat je tieners of pubers op een gegeven moment uitlegt wat vaste lasten zoals hypotheek, boodschappen en energie maandelijks kosten en dat koppelt met je gezamenlijk inkomen. Dat inzicht had ik graag willen hebben vóór ik echt ging werken.
    Arjan, je sprak op het laatst over links in de shownotes voor oa ‘de week van het geld’. Maar ik zie dit niet hier. Groet, Robin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.