Goed met Geld #062: “Corona en wat als de beurzen dalen?”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 03/04/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Corona slaat om zich heen. Niet alleen in de overvolle ziekenhuizen, maar ook op de aandelenbeurzen. Het is een flinke slachtpartij geweest, met de aandelenmarkt die als geheel bijna 35% lager stond dan tijdens de piek. Inmiddels lijken de beurzen iets opgekrabbeld te zijn, maar we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Vandaag dus een aflevering over Corona en de beurs.

De Goed met Geld Podcast

Corona en de beurzen

Aandeelhouders zijn aandeelhouders omdat ze de toekomstige winst van bedrijven kunnen krijgen. Daarom houden ze dus niet van verlies. Bedrijven die verlies maken zijn niet interessant om te bezitten.

Maar wat nog minder fijn is op de beurs is onzekerheid. De beurzen haten onzekerheid! Als een bedrijf even wat verlies maakt en dat is te verklaren, dan is dat helemaal niet zo erg.

Wat we als aandeelhouders wel vervelend vinden, is als we niet weten waarom bedrijven verliesgevend zijn en waarom dat zo is. Omdat er onzekerheid is willen grote aandeelhouders liever even wat minder aandelen en wat meer geld hebben. Dat maakt dat de koersen laag zijn.

Beleggen voor de lange termijn

Corona maakt niet uit, hopelijk, op de lange termijn. Ik denk dat iedereen met mij is als ik zeg dat ik hoop dat corona uiteindelijk een tijdelijk iets bleek te zijn. In dat geval zal de economie zich dus weer herstellen.

Aandelen moeten over 20 jaar nog wat waard zijn als je belegt voor de lange termijn. Who cares dat je vandaag 30% armer bent als je over 20 of 30 jaar veel rijker kan zijn?

Voor pensioenbeleggen geldt (voor veel mensen) zelfs een nog veel langere termijn. Voor Bas en Arjan geldt dat hun pensioen nog minstens 40 jaar weg is.

Buying the dip

Is dit het moment om te kopen? We weten het simpelweg niet. Als de aandelenkoersen in de toekomst nooit meer lager worden dan nu, dan is dit zeker een goed moment om te kopen. Maar als ze nooit meer hoger worden is het een heel slecht moment om te kopen. De waarheid is: wet weten het niet.

Het beste vinden wij nog steeds het kopen op vaste momenten. Je kan de markt namelijk niet timen, we weten niet wanneer de pieken en dalen zijn. We verwachten wel dat de markt als geheel (dus niet één specifiek bedrijf) op de lange termijn zal stijgen. Daarom is elk moment een goed moment om te kopen.

Het is nu een goed moment om te kopen als je denkt dat aandelen over 30 jaar meer waard zullen zijn dan vandaag. Maar de boodschap is, wij geven geen advies en we kunnen de toekomst niet voorspellen. Persoonlijk blijven we in elk geval elke maand een beetje bijkopen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

7 reacties op “Goed met Geld #062: “Corona en wat als de beurzen dalen?””

 1. Jeroen schreef:

  Hi! Ik beluister elke Podcast met veel plezier. Ik ben een 24 jarige student en bijna klaar met mijn scriptie. Ik werk al een aantal jaar ongeveer 20 uur per week. Al enige tijd vraag ik me af hoeveel geld je per leeftijdscategorie ongeveer op je rekening (+aandelen, bitcoin etc) ‘moet’ hebben. Ik ben dagelijks bezig met geld en investeren en ben benieuwd of jullie mij hier een helder antwoord op kunnen geven. Groetjes!

  • Bas schreef:

   Hoi Jeroen, leuk dat je luistert. Ik denk niet dat er echt een streefbedrag hoeft te zijn hoor. Ik zou eerder proberen een mooi spaarpercentage te halen en goed te investeren. Als je dat vanaf jonge leeftijd kan doen ben je goed met geld!

 2. Ben schreef:

  Dat obligaties/leningen stabieler zijn dan aandelen is misschien wat kort door de bocht. Verschilt denk ik per type lening:

  – Staatsobligaties: denk het wel idd.

  – Investment grade bedrijfsobligaties: al minder stabiel. Mr. Fob heeft hier wat goede referenties voor staan met uitleg: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/obligaties/

  – Voor crowd lending: denk ik nog minder stabiel. Sommigen vinden het risico bijna op aandelen lijken. Worden niet voor niets soms vergeleken met ‘Junk Bonds’: https://www.milesdividendmd.com/sacred-cows/.

  • Arjan schreef:

   Hi Ben,
   Dank voor je reactie. In deze aflevering doelen we vooral op stabiliteit vs. volatiliteit. Een aandeel kan continu op en neer gaan, terwijl een obligatie wat dat betreft veel stabieler blijft. Ook naar crowdlending is dit vergelijk te maken. De waarde van een aandeel kan bijna elke seconden wijzigen, terwijl dit bij crowdlending een redelijke constante is. Zo zal ik bij een deel van de crowdfunding projecten helemaal niets merken van de hele corona crisis.
   De grote hoeveelheid kritiek op crowdlending heeft er gelukkig ook voor gezorgd dat de markt zich heeft ontwikkeld. Ik zie grote verschillen tussen crowdlending in 2014 (waarin het artikel gepubliceerd is) en nu. Maar nogmaals, het gaat altijd om risico nemen. Daarbij is en blijft het goed om naar het risico te kijken en het rendement wat je er mogelijk voor terugkrijgt.

   groeten,

   Arjan

 3. Jelle schreef:

  Hallo heren,

  Ik luister deze aflevering inderdaad in 2021 en het is voor jullie misschien ook wel grappig om het einde terug te luisteren. Ik ben de podcast begonnen te luisteren door de uitbraak een jaar geleden. Ik heb er veel van geleerd en het helpt mij door mijn eenzame “corona-wandelingen” heen.

  Ga zo door!

  Groet,
  Jelle

 4. Liset schreef:

  Hoi Bas en Arjen!
  Minder dan een maand geleden jullie podcast gevonden en deze aan het bingen… hele gave podcast om te luisteren tijdens het was ophangen, koken of auto rijden
  Het helpt mij weer actiever bezig te gaan en beter met geld te worden dan huidig.
  Nu dus aanbeland bij podcast 62 over corona en de beurzen.
  Grappig om te horen hoe het gevoel bij beleggen en corona was op dat moment.
  Zelf heb ik rond deze tijd na de dip gedacht om te gaan beleggen, maar het niet gedaan omdat ik niet wist hoe te starten en het nog spannend vond.
  Sinds begin dit jaar wel gestart met beleggen en achteraf gezien ( dat weet je natuurlijk nooit van te voren) had ik toch na de corona dip gewoon moeten starten hezien de groei sinds dien.
  Maar evengoed tot nu toe een leuk rendement staan in een paar verschillende trackers en een enkel los aandeel om te experimenteren.

  Bedankt voor het maken van deze toffe podcast!
  Ik binge gewoon lekker door totdat ik bij jullie recentste aflevering aanbeland.

  Groeten,

  Liset

  • Arjan schreef:

   Hi Liset,

   Wat een gave reactie. Inderdaad heel gek om na zo’n lange tijd terug te luisteren over hoe er werd gedacht over corona en de mogelijke dip. Vooral lekker blijven bingen, want er staat je nog genoeg leuks te wachten 🙂

   Arjan