Goed met Geld #061: “Eerste maanden als freelancer”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 27/03/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Ondernemen is goed met geld zijn. Of nou ja, je moet zorgen dat je je geldzaken op orde hebt. Als Goed met Geld Podcast is het dus voor ons ook belangrijk dat we een keer kijken naar de financiën van de startende ondernemer. Wil jij beginnen als ZZP’er, luister dan vooral naar deze aflevering!

De Goed met Geld Podcast

Waarom ondernemen?

Bas komt uit een ondernemersfamilie, het heeft er dus altijd al een beetje ingezeten.

Vroeger (tijdens middelbare school) was hij met zijn pa al aan het fantaseren over een eigen bedrijf. Dat was in de periode dat zijn pa ook nog een eigen bedrijf had.

Tijdens zijn studie dacht Bas: “ik begin ooit voor mezelf, geen idee wat, maar ik ga dat een keer doen”. Arjan merkt terecht op dat het dus meer een kwestie van wanneer dan een kwestie van of was.

Bas is altijd al ondernemend geweest – hij heeft een cursus websites bouwen met HTML en CSS gevolgd in eerste klas van de middelbare, en ging daarna websites bouwen voor lokale ondernemers uit het dorp. Maar ook het fixen van computers viel onder zijn klusjes. Tegenwoordig noemen we dit side-hustles maar daar begon zijn ondernemersgeest een beetje. Het was leuker werk en verdiende veel beter dan voor 3 euro per uur vakken te vullen.

Voorbereiden voor ZZP-schap

De voorbereiding begon al veel eerder dan toen ik echt begon, want Bas is altijd geïnteresseerd geweest in dit soort zaken dus die “voorbereiding” heeft jarenlang geduurd.

Vanaf 1 december is hij dus fulltime freelancers en zit hij bomvol werk. Er komt wel meer bij kijken, met name op het gebied van verkoop en administratie.

Maar de romslomp viel op zich wel mee, Bas heeft dat nooit vervelend gevonden en de extra administratie valt wel mee want als consultant moet je toch al je uren schrijven. Extra dingen zijn nu facturen, BTW-aangifte en dat soort zaken. Een goede administratie zorgt er wel voor dat je een hoop daarvan kan automatiseren.

Tegenvaller is het vermogen om nee te zeggen. Ook al verdien je genoeg (ik kan nee zeggen want ik heb deze klus niet nodig) wil je niet te vaak nee zeggen want dan bellen ze je in de toekomst niet meer.

Consequenties van voor jezelf beginnen

De grootste consequentie voor Bas was de mogelijkheid om te kunnen verhuizen. Als startend ondernemer is het heel moeilijk om een hypotheek te krijgen. Weet dus waar je aan begint!

Als je een relatie hebt en zeker als je samenwoont dien je dus te zorgen dat je dit goed bespreekt. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen betekent vrijwel altijd (tenzij je partner genoeg verdient) dat je zo’n drie jaar geen hypotheek kunt krijgen.

Je zakelijke financiën regelen

Je krijgt pieken en dalen in je inkomen, want als er werk is verdien je heel veel (als je hoge tarieven kunt rekenen). Als je niet werkt is er geen inkomen. Die pieken en dalen vlak je af door een buffer op te bouwen. Die bouw je op als het goed gaat, en je kan ervan leven als je geen inkomen hebt.

Zorg dat je goed inzicht hebt in je financiën. Met name voor de belastingdienst is dit belangrijk, want je moet elk kwartaal BTW betalen en na een heel jaar pas de inkomstenbelasting.

Verder moet je er rekening mee houden dat als je begint je een paar maanden geen inkomen hebt. Dit komt omdat je eerst moet werken, dan factureren, en dan pas wordt je betaald. Daar kan dus best wat tijd overheen gaan.

Een goed boekhoudpakket helpt je met dit inzicht. Het kost weinig tegenwoordig, en je administratie wordt voor een groot deel geautomatiseerd.

Tips voor starten als ZZP’er

Zorg dat je de markt kent. Willen mensen of bedrijven jouw product/dienst kopen? Zijn de tarieven genoeg om van te leven? Als je dit niet weet, bedenk je dan nogmaals of je wel voor jezelf wil beginnen.

Kan je je product eerst verkopen en dan pas maken? Dat verlaagt je risico. Arjan heeft hier een mooi verhaal over.

Daarnaast: zorg voor financieel inzicht! Doe dat vanaf het begin meteen goed. Ga niet je zakelijke en persoonlijke financiën mixen, maar houd vanaf het begin alles meteen 100% transparant. Bas gebruikt DigiBTW als boekhoudpakket, maar er zijn vele anderen, zoals MoneyMonk, E-Boekhouden, Reeleezee, etc.

Linkjes genoemd in deze aflevering

Hieronder vind je de links naar dingen die wij genoemd hebben vandaag:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld #061: “Eerste maanden als freelancer””

 1. Dvdv schreef:

  Hallo Bas en Arjan,
  Kan je meegeven welk boekhoudpakket je uiteindelijk gekozen hebt? Mag ook via pb als je liever geen reclame maakt.
  Ik zie door de bomen het bos niet meer , zoveel aanbieders, en elk hun “troeven”.

  Mooie podcast trouwens, ik luister iedere week!

  Groeten

  • Bas schreef:

   Hoi Domien, in de shownotes hierboven heb ik opgenomen welk pakket ik gebruik. Het gaat om DigiBTW (link), dat ik met veel plezier gebruik. Het kost weinig, en is daardoor niet erg uitgebreid maar voor mij wel voldoende functies. Wat daarnaast prettig is is de automatische BTW-aangifte, geen schermpjes meer overtypen dus. Een nadeel is dat er geen automatische bankkoppeling is, maar een of twee keer per week een bankbestand (MT940) downloaden en inlezen is ook geen probleem.