Goed met Geld #037: “Financieel vangnet”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 11/10/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Heb jij een financieel vangnet? Een buffer die ervoor zorgt dat, als het financieel tegenzit, je ergens op terug kan vallen. Waarom zou je een buffer opbouwen. Welke verzekering bouw jij voor jezelf? Is de AOW als vangnet voor jou genoeg, of heb je een aanvullend pensioen nodig? Welke zekerheden heb je op dit moment of zou je graag willen hebben? En hoe ziet jouw ideale buffer eruit? In deze aflevering praten we over de verschillende mogelijkheden en vooral de vraag: Waar begin je?

De Goed met Geld Podcast

Financiële zekerheid

Vandaag hebben we het in de podcast over financiële zekerheid. Een vangnet voor als het misgaat. Welke zekerheden zijn er allemaal? Welke bouw je voor jezelf in? Hoe start je met het opbouwen van zo’n vangnet. En welke aspecten in jouw financiën zie je allemaal als zekerheid. Is dat alleen maar spaargeld, of is jouw baan of investering ook een zekerheid? Allerlei vragen die we in de podcast vandaag zullen behandelen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Hoe ziet jouw ideale vangnet eruit en wat heb je op dit moment al als zekerheden bij financiële tegenslagen?


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld #037: “Financieel vangnet””

 1. Robin B schreef:

  Dag Bas & Arjan,

  Mijn vangnet bestaat uit spaargeld, een éénjarig spaardeposito (helaas net aangemaakt vóórdat ik van jullie de truc vd carrousel hoorde), en (index)beleggingen.
  Wat mij opviel aan deze aflevering is dat jullie vangnet van sparen wat mij betreft relatief kort was, als mijn schatting over jullie totale vermogen een beetje klopt. Hoe komt dat volgens jullie? Is dat wellicht omdat jullie relatief veel investeren?

  En nog een extra vraag: kennen jullie het blad Fiscalert?

  Groet,
  Robin

  • Bas schreef:

   Hi Robin, leuk dat je reageert! Wat mij betreft is het vangnet inderdaad een uitgebreid geheel van financiële aspecten. Een daarvan is je spaargeld. Dat is in ons geval niet heel groot, onder andere omdat we veel beleggen, maar ook een goed inkomen hebben, passief inkomen genereren enzovoorts.
   Spaargeld, in mijn ogen, is geld dat je direct nodig hebt. Dat betekent dat als de auto stukgaat je hem kan repareren. Als de wasmachine ermee stopt, je gewoon een nieuwe kan kopen.
   Als ondernemer heb ik naast mijn privé spaargeld ook nog zakelijk spaargeld. Dat is flink wat meer dan ik privé heb. Als ik namelijk een keer zonder opdracht zit, of een klant betaalt te laat, dan heb ik gewoon geld achter de hand.
   Aan de andere kant is geld op de bank ook niet alles. Ik zie mijn inkomen ook als vangnet. De eerder genoemde wasmachine kan ik kopen van mijn maandelijkse inkomen, dus je zou kunnen zeggen dat daar geen extra spaargeld voor nodig is.
   Mocht de nood echt hoog zijn dan is je beleggingspot ook een deel van je vangnet. Daar zit immers veel vermogen in waar je wat mee kan. Ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord.

   Het blad ken ik niet, heb er wel eens van gehoord maar nooit gelezen. Is het een aanrader voor mensen die met hun persoonlijke financiën bezig zijn?

   • Robin B schreef:

    Dag Bas,
    Tof dat jij ook reageert, je antwoord is duidelijk. Voor mij is mijn spaargeld toch het grootste deel van mijn vermogen, wellicht ga ik dat binnenkort iets aanpassen. Het punt van maandelijkse inkomen en het voorbeeld van de wasmachine vind ik een goeie.

    Wat betreft Fiscalert, ik zou het blad zeker aanraden als je op papier over financiën wilt lezen. Ze geven nuttige tips over allerlei onderwerpen, variërend in complexiteit. De afgelopen uitgaven gingen bijvoorbeeld zeer uitgebreid in op de aangifte voor inkomstenbelasting. Niet alle tips zijn voor mij bruikbaar omdat ze naar alle potentiële doelgroepen kijken (o.a. ondernemers, gepensioneerden, ouders met jonge kinderen, etc.). Tot slot is de minimale bedrage heel schappelijk (€15/jaar, eerste jaar gratis), hebben ze voorbeeldformulieren en calculatoren online en kan je ze bellen voor advies. Tot zover deze reclame, haha.

    Groet,
    Robin