Goed met Geld #031: “Financiën sturen”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 30/08/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

In aflevering #028 spraken we met Geldnerd over zijn administratie in Excel, in aflevering #029 hadden we het over het opzetten van een administratie en vandaag gaan we door op die twee onderwerpen. Want wat houden wij nu daadwerkelijk bij in onze administratie. Welke statistieken halen wij daaruit en waar stuur je op. Hoe kijken wij naar de administratie die wij bijhouden en welke cijfertjes halen we daar vervolgens weer uit. Welke grafieken ontstaan er door het bijhouden van die administraties. Wat nemen we mee om ons vermogen te bepalen? Kunnen we zien hoe FIRE we al zijn? En kunnen we daar dan ook de voortgang zien die we in de afgelopen jaren al hebben gemaakt? Wij zijn dol op cijfertjes en dat ga je zeker terughoren in deze aflevering!

De Goed met Geld Podcast

Wat zien wij terug in onze administratie

Hoewel onze administraties compleet anders zijn opgebouwd, zijn er zeker overeenkomsten die wij in onze administraties terugzien. Zo hebben wij allebei een overzicht van onze complete financiën. Hoe staan we er nu voor. Waar zitten onze investeringen en hoeveel zijn we waard.
Het verschil zit hem dan weer in de sturing van onze financiën. Wat reken je bijvoorbeeld wel of niet mee.

Jouw financiën sturen

Het klinkt wat gek, maar jouw eigen financiën kan je sturen. Zo zal Bas altijd een groter bedrag noemen van zijn vermogen dan Arjan. Dat verschil komt dan onder andere omdat Bas zijn huis meerekent en Arjan niet. Hoeveel ben je waard? De redenen om het wel of niet mee te nemen bespreken we natuurlijk uitgebreid in de podcast. Want waar doe je nou verstandig aan?

Wat is jouw spaarpercentage?

Een belangrijk onderdeel in onze administraties is toch wel onze Savings Rate. Ons spaarpercentage. Want hoeveel van jouw inkomsten spaar je nou daadwerkelijk? En ook hier kan je op sturen. Want waarom is een het spaarpercentage een bepaalde maand nu lager dan de maand daarvoor. Maar wil je dit dan ook wel per maand weten? Je kan het natuurlijk ook per jaar berekenen. Dat vlakt alle pieken en dalen die je hebt in een jaar heel mooi af.
Bijsturen kan op het moment dat je ziet dat jouw spaarpercentage lager is dan het percentage waar je naartoe wilt. Als jouw doel is om 30% op jaarbasis te sparen, maar je zit op dit moment op 15%, zal er toch wat extra gespaard moeten worden. Wat je meet weet je, en als je iets weet kan je erop sturen.

Hoe financieel onafhankelijk ben jij?

In de podcast willen we ook weten: “Hoe financieel onafhankelijk ben ik?” Daar heb je slechts twee cijfers voor nodig. Wat heb jij in de afgelopen 12 maanden uitgegeven en welk rendement heb jij in de afgelopen 12 maanden gehad. We behandelen onze rekenmethodes. Hoe komen wij nu tot onze financieel onafhankelijk percentages en wat zijn onze FI percentages?

Onze vermogensgroei

Zoals we hebben beloofd, hierbij ook de afbeeldingen van onze vermogensgroei:

De vermogensgroei van Bas
Hoe FI is Bas
De vermogensgroei van Arjan, met daarbij 2x een daling van 20%

Goed met Geld links

Vandaag noemen we weer vele bronnen, zoals:
het artikel over de safe withdrawal rate
de podcast over de safe withdrawal rate
Het moment dat Arjan begon met investeren in ETF’s
Het moment dat Bas de overwaarde van zijn uit opnam
Het afschrijven van een zelfgekochte auto

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld #031: “Financiën sturen””

 1. maaike schreef:

  Hallo Arjan en Bas,

  Weer met veel plezier naar jullie podcast geluisterd. Zelf ben ik niet zo’n excelspecialist dus kan je niet vertellen hoe het met de groei percentages zit. Maar vond het erg leuk om te horen hoe jullie alles ( op verschillende manieren) bijhouden.
  Jullie noemde kort iets over reserveringen door het hele jaar voor eenmalige grote uitgaven bijv ziektekosten. Hoe sparen jullie voor grotere uitgaves op korte termijn? Ik heb zelf 10 spaarpotjes bij de ING met labels als zomervakantie, autoonderhoud, huis ( voor vervanging van vaatwasser oid), etc. Hier gaat elke maand een vast bedrag naar toe.

  Ben benieuwd hoe jullie dat doen?

  Groetjes Maaike

  • Bas schreef:

   Hoi Maaike, ik heb zelf maar 1 “echte” spaarrekening. Mijn potjes verdeel ik in YNAB. Daar alloceer ik elke maand mijn inkomen naar de verschillende potjes. Dat geeft mij veel overzicht, en is flexibeler dan het gebruik van fysieke spaarrekeningen. Arjan verdeelt zijn potjes in Excel, maar Mike die we laatst hebben geïnterviewd doet het weer net zoals jij.
   In mijn serie artikelen over YNAB leg ik in meer detail uit hoe ik dat doe. Deze vind je hier.
   Bedankt voor het luisteren en je reactie!

 2. De Belg schreef:

  Dag Arjan en Bas,

  Ik weet dat jullie niet doen aan beleggen in individuele aandelen. Maar mij lijkt het toch wel een deel van ‘goed zijn met geld’? Is het mogelijk om hier ook eens een aflevering over te maken?

  Groetjes,

  De Belg

  • Bas schreef:

   Hi! Bedankt voor je reactie, ik vind dit een goede vraag en ik krijg hem vaker.
   In mijn optiek is investeren in je toekomst een onderdeel van goed met geld zijn. Of dat nou het aflossen van schulden is (hypotheek, studielening) of het aankopen van activa die meer waard kunnen worden of inkomen genereren (aandelen, obligaties, vastgoed) is maakt niet uit. Als je dit soort dingen doet ben je vaak beter met geld dan iemand die helemaal geen actie onderneemt.
   Dan blijft er dus over dat je als je in aandelen belegt, en je dat niet op een hele domme manier doet, je goed met geld bent. De keuze tussen individuele aandelen en indexbeleggen is dus meer een kwestie van optimaliseren dan een kwestie van goed of fout.
   Ik beleg zelf alleen in indexen. De reden daarvoor is dat ik niet geloof dat ik slimmer ben dan de markt, of dan professionele handelaren. Ik wil dus niet het risico nemen dat mijn ene aandeel (of een uit een portefeuille van slechts enkele aandelen) heel veel minder waard wordt. Met mijn indexfondsen beleg ik in de gehele wereldeconomie, in alle continenten, valuta, sectoren, noem maar op. Mijn mening is dat dit voor de meeste mensen een betere strategie is dan individuele aandelen uitkiezen. Maar uiteraard zullen er mensen zijn die daar weer heel succesvol mee zijn.
   Als je een keer wil meepraten over dit onderwerp in een aflevering, stuur ons dan een mailtje naar gmg@goedmetgeldpodcast.nl. Dat lijkt ons heel gaaf!

 3. Wim schreef:

  Beste Bas en Arjan,

  Jullie podcasts zijn ontzettend leerzaam en leuk om naar te luisteren.

  Ook leuk om te horen wat jullie wel en niet in de administratie bijhouden. Interessant om jullie invalshoeken te zien op wat wel en niet onder vermogen valt. Ik merk dat Bas “vermogen” vanuit een bedrijfseconomisch oogpunt bekijkt en Arjan vooral cashflow belangrijk vindt. Als ik het xo hoor zijn jullie het typische verschil tussen de “capital gains investor” en “cashflow investor”. Leuk om te zien.

  Ik heb eigenlijk 2 vragen/opmerkingen:

  1. Met betrekking tot de zorgverzekering in 1 keer betalen: zou het (in het kader van goed met geld) niet verstandiger zijn om het maandelijks te betalen? Vaak geeft de zorgverzekeraar 1-3% korting wanneer er op jaarbasis betaald wordt, maar kun je dat geld niet beter beleggen tegen 5-7% rendement en dan maandelijks je zorgpremie betalen?

  2. Misschien wat lastig om te beantwoorden. Maar vaak hoor je dat beleggers overgaan van beleggen in aandelen (of ETF’s e.d.) naar vastgoed. Overstappen naar vastgoed is natuurlijk het goedkoopst/makkelijkst wanneer de huizenprijzen laag zijn, maar dat is natuurlijk vaak in tijden dat de economie niet goed draait en je beleggingsportfolio (waarschijnlijk) dus ook gedaalt is. Wat is jullie visie hierop? Aangezien we denk wel kunnen zeggen dat de huizenmarkt momenteel in een “bubbel” zit.

  Kijk er naar uit om naar uit om nog meer podcasts te beluisteren!