Goed met Geld 174: Arjen van MoneyMeister

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 27/05/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

We hebben weer een hele mooie gast in de aflevering deze keer. We mochten Arjen van MoneyMeister verwelkomen in onze podcast. Hij komt vertellen over zijn ervaring met FinTech. Hij legt uit wat FinTech precies is, hoe hij persoonlijk FinTech gebruikt om bijvoorbeeld grip op zijn financiën te houden, maar ook hoe hij FinTech gebruikt om meer uit zijn crypto investeringen te halen. Zeker het luisteren waard.

De Goed met Geld Podcast

FinTech

FinTech is een samenstelling van twee woorden, namelijk Finance en Technology. Grootbanken zijn over het algemeen best traditionele banken. Hun business model is heel lang gelijk gebleven en als je geld nodig hebt zijn er weinig alternatieven. Daardoor was er binnen de organisaties zelf, geen grote druk om te innoveren. Tel daarbij op dat er een hoop (veranderende) regelgeving is waar ze aan moeten voldoen en dan komt de innovatie helemaal tot stilstand.

Daar kwam verandering in toen nieuwe FinTechs het levenslicht zagen. Zij dagen de grootbanken uit, door op een specifiek proces, of binnen een specifieke klant niche van de banken een nieuwe zeer concurrerende (digitale) dienstverlening aan te bieden. Dit dwingt de grootbanken om zelf ook weer te gaan focussen op innovatie. Want de wereld draait gewoon door en als je niet meegaat, ga je het niet redden.

Openbreken van de bancaire sector

Niet alleen de uitdagers, maar ook de beleidsmakers wilden de banken bewegen om van meer toegevoegde waarde te zijn voor hun klanten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de PSD2 wetgeving (Payment Services Directive 2). Die verplicht banken om de (betaal)gegevens van haar klanten te delen, wanneer een klant daar expliciet goedkeuring voor geeft. Dit heeft nieuwe spelers in de markt gebracht. Zo zijn er nu bijvoorbeeld kredietverstrekkers, die geautomatiseerd jou een krediet kunnen verstrekken, nadat ze risico analyse hebben gedaan op jouw betaalgegevens van jouw bank. De inzichten die die gegevens bevatten zijn dus ook toegankelijk voor andere partijen dan jouw bank. Mits je ze daar natuurlijk toegang toe geeft.

Boost voor je financiën

Verder kan FinTech je ook helpen bij je eigen financiën. Zo zijn er partijen als Revolut, die je kunnen helpen bij budgeting en het categoriseren van je uitgaven. Ook de mobiele app Grip (van ABN AMRO) kan je daarbij helpen. Het boven water halen van die inzichten, helpt jou om je financiën op orde te brengen en te houden.

Ook kun je er soms een mooi extra zakcentje mee verdienen. Arjen heeft bijvoorbeeld een paar maanden als de VISA creditcard van Crypto.com. Door deze prepaid creditcard te gebruiken, krijgt hij een percentage van zijn aankoopbedrag uitgekeerd in de crypto currency Cronos (CRO). De cashback percentages die hij in de podcast noemt, zijn helaas alweer verleden tijd. Niet lang geleden heeft Crypto.com de voorwaarden van hun VISA kaarten aangepast en zijn die veel lager geworden.

Zelf ook crypto kopen? Wij zijn fan van Bitstamp (affiliate link). Zij zijn een grote broker, onder Europees toezicht, met een fijne interface.

Risico’s Fin Tech

En daarmee komen we bij een gebied waar Arjen zich nog verder op wil ontwikkelen: risico onderzoek. FinTech kan heel handig, interessant en soms zelfs rendabel zijn, maar je moet altijd goed bedenken of jij de klant bent, of slechts het product. Daarom blijft het goed om je eigen onderzoek te doen. Want die CRO cashback van de VISA creditcard, werd bijvoorbeeld véél minder waard toen Crypto.com de mededeling de wereld in stuurde dat de voorwaarden veranderd zouden worden.

Vergis je niet, op basis van jouw betaalgegevens kunnen bedrijven enorm interessante profielen van jou bouwen. Die zijn ook heel interessant voor andere marktpartijen. Gelukkig ziet Arjen daar ook een positieve ontwikkeling. Steeds meer FinTech bedrijven komen ook met een premium account. Daarmee laten ze de klant betalen voor de toegevoegde waarde die ze bieden en hoeven ze niet een ander (schimmiger) business model na te streven. In de toekomst wil Arjen op MoneyMeister daar ook goede artikelen over publiceren.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Arjen gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies als een luisteraar meer gebruik wil maken van FinTech?

Welke FinTech gebruik je zelf? En ben je daar de klant of het product? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.