Goed met Geld 164: Redenen om niet te beleggen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 18/03/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Iedereen kent wel iemand die ooit veel geld ergens in heeft geïnvesteerd, maar ook al dat geld is kwijtgeraakt door een slechte investering. Dit soort verhalen blijven altijd goed hangen, omdat de mens erop is ingesteld om verlies te voorkomen. Onze hersenen zijn zo gewired dat we onszelf heel gemakkelijk kunnen voorstellen hoe het is om onze zuurverdiende centen te verliezen. Voor veel mensen vormt dit een drempel om daadwerkelijk te gaan beleggen. Daarom staan Bas en Arjan in deze aflevering stil bij redenen om niet te beleggen en wat daar mogelijk tegenover gezet kan worden.

De Goed met Geld Podcast

I got wrecked!

Verhalen over een groot financieel verlies weten maar al te vaak onze aandacht te pakken. Als mens hebben we een enorme drive om maar niet iets te verliezen, en zeker niet onze financiële stabiliteit. Mocht je in de gelukkige situatie zijn, dat die stabiliteit er is. Heel je inleg of een gedeelte daarvan verliezen is een scenario waar menig (aankomend) belegger huiverig voor is. En laten we eerlijk zijn, als je je laat leiden door FOMO (fear of missing out), kortstondige hypes en gebruikmaakt van bijzonder risicovolle producten, zoals dikke hefbomen op je inleg, dan is het vrij makkelijk om je inleg te verbrassen. Maar het is altijd nog jouw eigen keuze hoe je je investering doet. De kans dat je alles verliest is heel klein, als je bij een vooraanstaande partij belegt in breed verspreide index fondsen met lage kosten. Uiteindelijk is het verwacht rendement altijd afhankelijk van het risico dat je bereid bent om te lopen. En wil je nou echt jouw financiële toekomst laten afhangen van een negatief verhaal van iemand die mogelijk niet de meest verstandige keuzes heeft gemaakt voor zijn investering?

Je moet zo’n beetje Einstein zijn

Een ander veel gehoord bezwaar is dat beleggen moeilijk is. Dat beleggen heel ingewikkeld is en dat je er economische studie voor gedaan moet hebben om maar te kunnen beleggen. We zullen het niet ontkennen, beleggen kan heel complex zijn en complexiteit maakt het moeilijk. Maar veel van die complexiteit is vaak helemaal niet nodig. Er zijn genoeg beleggings-strategieën waarbij je met redelijk eenvoudige producten toch kunt bouwen aan grotere financiële zelfredzaamheid. Het is een goede tip om nooit te beleggen in zaken die je niet snapt. Maar om op voorhand de aanname te doen dat je het toch wel niet zult snappen en daarom niet eens de moeite wil doen om een klein beetje onderzoek te doen, maakt dat je ook nooit zult beginnen. Dus waag er eens een onderzoekje aan. Mocht je er niet uitkomen kun je altijd nog een (onafhankelijke) financieel adviseur raadplegen of kijken of een beheerd beleggen product bij je past. Deze experts zouden in staat moeten zijn om aan jou uit te leggen hoe hun producten voor jou aan het werk gaan. Na zo’n onderzoek zul je vaak zien, dat je er meer van begrijpt dan dat je in eerste instantie had verwacht.

Je moet een dikke bankrekening hebben

Dan is er nog het vooroordeel dat beleggen alleen is weggelegd voor de rijken. Hier zit een kleine kern van waarheid in. Vermogende mensen zijn bereid om de tijd te investeren om te leren hoe zij hun vermogen kunnen behouden of kunnen laten groeien. Of ze betalen anderen ervoor om dat voor hen te doen. Dat betekent echter niet dat je een dikke bankrekening moet hebben om ook daadwerkelijk met beleggen te beginnen. Je kunt ook met kleinere bedragen beginnen, daarbij moet je dan wel extra aandacht besteden aan de kosten van de producten die je gebruikt. Wanneer je met kleinere bedragen begint, zullen die in eerste instantie een groter deel van je rendement (of misschien zelfs je inleg) opslokken. Zorg ervoor dat je weet wat de verwachte kosten zijn en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Daarna is het even doorbijten, in het leven is het wel vaker zo, dat zaken die de moeite waard zijn, gewoon tijd nodig hebben.

Daar heb ik toch geen tijd voor

Afhankelijk van de producten die je gebruikt zul je er wat tijd in moeten steken. Maar als je je onderzoek goed hebt gedaan, dan is het ook mogelijk om heel veel stappen te automatiseren. Of er zijn producten zoals beheerd beleggen, waarbij je letterlijk enkel de overschrijving naar de beleggingsrekening moet doen. De rest wordt dan allemaal voor je geregeld. Daar betaal je dan natuurlijk wel een vergoeding voor. Dus bekijk goed welke aanpak het beste bij je past. En eenmaal opgezet, hoeft het helemaal niet zoveel tijd meer te kosten.

Beleggen is hetzelfde als gokken

Hoewel er genoeg beleggingsproducten zijn, die inderdaad wat weg hebben van gokken, zijn er gelukkig ook genoeg waarbij de speler in het voordeel is. Zoals gezegd, het rendement staat in verhouding tot het risico dat je bereid bent te lopen. Dus als je bereid bent harde klappen te incasseren (en dus mogelijk alles te verliezen) kun je ook hoge winsten behalen. Dat lijkt erg op gokken. Maar er zijn ook producten die veel minder risicovol zijn. Brede indexfondsen met lage kosten zullen echt niet snel hun waarde terug zien lopen naar 0. Dan zouden er gelijktijdig duizenden bedrijven failliet moeten gaan over de hele wereld. Het rendement wat daar tegen overstaat is dan wel iets lager, maar zeker op de lange termijn is de kans dat je met winst naar huis komt aanzienlijk groter dan een tripje naar het casino.

Wanneer je echt niet moet beleggen

Toch is er ook een echt goede reden waarom je niet zou moeten gaan beleggen. Beleggen kun je het beste zien als een commitment voor de lange termijn. Het geld dat je investeert moet je dus ook een lange termijn kunnen missen. Als je dat geld niet hebt, dan is het onverstandig om te gaan beleggen. Want het laatste wat je wil, is dat je op een heel slecht marktmoment gedwongen bent om je beleggingen te verkopen. Dat moet je willen voorkomen.

Ook moet je tegen een stootje kunnen. De waarde van je beleggingen zal in die lange tijd altijd schommelen. En een beurscorrectie of een recessie kan zomaar een groot deel van jouw belegde vermogen doen verdampen. Als dat een oorzaak wordt voor zorgen en slapeloze nachten, dan moet je heel goed bij jezelf nagaan of je wel moet beginnen met beleggen. Uiteindelijk kun je alleen zelf bepalen hoeveel risico je wil lopen en welke producten daarbij horen. Dus doe je eigen onderzoek en trek je eigen plan, want niemand kent jou beter, dan jijzelf.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.