Goed met Geld 150: Duurzaam beleggen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 10/12/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Hoe duurzaam beleg jij, kun je eigenlijk wel duurzaam beleggen? Deze aflevering staan Arjan en Bas stil bij hun visie over duurzaam beleggen. En dat blijkt nog niet zo makkelijk als dat je mogelijk zou verwachten. Want hoe duurzaam is het ESG keurmerk en wordt de wereld wel echt beter met een aanvullende focus op environmental, social, en governance? Zeker wanneer je het voor jezelf makkelijk wil houden en dus in een wereldwijd verspreid, lage kosten ETF fonds zit, kun je dan nog wel een duurzame keuze maken? In deze aflevering gaan we die wereld verkennen.

De Goed met Geld Podcast

Wapens en tabak

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erin beleggen. Ook in zaken die echt niet goed zijn voor de wereld. Zo wil je bijvoorbeeld niet beleggen in bedrijven die wapens maken of tabak produceren. De negatieve impact daarvan op de wereld en samenleving is niet te ontkennen. Daar wil je als belegger eigenlijk niet aan bijdragen. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je die bedrijven niet in jouw portfolio hebt zitten? Want die lekker breed verspreide ETF fondsen die bevatten zomaar 1000+ of soms wel 3000+ bedrijven.

Zelf onderzoeken

Eerst zul je voor jezelf moeten bepalen waarin je wel wil investeren, en daarmee bepaal je dan ook waarin je dus niet wil investeren. Want eigenlijk heeft elk bedrijf wel ergens een negatieve impact op en nergens in investeren helpt je niet om snel FIRE te worden… Dus je zou ook kunnen kijken naar de ‘beste’ alternatieven van hetzelfde soort bedrijf en daar in beleggen. Hoe dan ook, je zult er wat tijd in moeten stoppen om boven water te krijgen, waar voor jouw persoonlijk de grens ligt.

Een stapje de goede kant op

En dan komt het moment daar, het daadwerkelijk kiezen waar je in gaat beleggen. Als je heel strikt bent, kun je ervoor kiezen om losse aandelen te komen, om er zo zeker van te zijn dat je nergens in belegd, wat je niet wil. Dit kost echter veel tijd en het risico van je portfolio laat zich dan maar moeilijk spreiden. Alternetief zou kunnen zijn, om te kijken naar een net iets betere variant van je lievelings ETF. Zoals wel vaker met de 20/80 regel, kun je met 20% van de inspanning vaak als 80% van het resultaat behalen. Dus jouw kleine stapje de goede kant op, naar een iets groenere of duurzamere ETF kan al enorm helpen.

Stel dat alle beleggers die stap maken, dan kunnen de bedrijven die die fondsen beheren echt een beweging in de markt bewerkstelligen die stuurt op een meer duurzame samenleving. En laten we nou eerlijk zijn, we willen allemaal toch graag dat de wereld gezond blijft zodat we straks ook daadwerkelijk van ons opgebouwd vermogen kunnen genieten.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.