Goed met Geld 126: Garantie

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 25/06/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Koffiemachines, lekke tenten en botte scharen. Welk product je ook aanschaft er geldt altijd een vorm van garantie over die producten. Hopelijk heb je de garantie niet nodig, maar als je dan toch een keer pech hebt. Waar heb je dan recht op? In deze aflevering komen een aantal mooie voorbeelden van garantie voorbij en leer je meer over welke rechten en plichten je binnen de garantie hebt. Check ook zeker de tabel met gebruiksduurverwachtingen voor een heel scala aan producten.

De Goed met Geld Podcast

De wonderlijke wereld van garanties

Binnen de Europese Unie vallen alle aankopen die jij als natuurlijk persoon doet onder garantie. Garantie geldt natuurlijk alleen wanneer het product stuk gaat, buiten jouw schuld om. Wanneer het product bloot wordt gesteld aan niet normaal gebruik dan valt dat meestal buiten de garantie. Dat klinkt wat vaag, maar het komt er op neer dat je gebruik van het product vergelijkbaar moet zijn met hoe het overgrote deel van de mensen het product zou gebruiken. Behalve als het binnen 6 maanden is. Dan zou de verkoper zonder al te veel moeite overtuigd moeten zijn dat het product te snel stuk is gegaan. Maar welke garanties zijn er eigenlijk?

De wettelijke garantie schrijft voor dat jij een deugdelijk product mag verwachten, wanneer je een nieuw product aanschaft. Daarbij mag je dus ook verwachten dat dit product een bepaalde tijd mee gaat. Kijk in de tabel hieronder bij de resources naar de cijfers die Bas en Arjan ook in de aflevering noemden.

Verkopersgarantie is een service die verkopers leveren. En dat gaat dus altijd op de voorwaarden van de verkoper zelf. Er is immers geen wettelijke verplichting. Hiermee kunnen verkopers zich echt mee onderscheiden, want de service wordt automatisch ook gekoppeld aan het merk van de verkoper.

De producent van het product kan ook garantie geven in de vorm van fabrieksgarantie. Dit simuleert de producent om een goed product te maken, dat niet snel stuk gaat. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ook hier bepaalt de producent de voorwaarden van de garantie. Denk bijvoorbeeld aan een maximum aantal kilometers dat de garantie geldt op een nieuwe auto.

Resources

Dé tabel Richtlijnen gebruiksduurverwachtingen (link download direct het PDF bestand) waar Bas en Arjan de hele tijd naar refereren over termijnen die je mag verwachten van je producten.
Hier de website waar de tabel origineel vandaan komt van Techniek Nederland.

Wettelijke garantie: recht op een goed product (Rijksoverheid)
Hoelang heb ik garantie en welke rechten heb ik dan? (ACM ConsuWijzer)
Ik heb iets gekocht, maar het is kapot (ACM ConsuWijzer)

Heb jij nog een positieve of negatieve ervaring met garantie? Laat je ervaring hieronder achter in de comments.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.