Goed met Geld 124: Risico’s

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 11/06/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als je helemaal niets doet met je persoonlijke financiën ben je héél risicovol bezig! Maar ook als je wel bezig bent met je financiën kom je risico’s tegen. Immers geen rendement zonder risico. Hoewel, tegenwoordig met de negatieve spaarrente brengt zelfs het ‘veilige’ sparen een risico met zich mee. Dan heb je ook nog risico’s verbonden aan de verschillende manieren om inkomen te vergaren. Is loondienst veiliger dan ondernemen, of voelt het misschien alleen veiliger? Hoe kijk jij tegen risico aan? In de aflevering hebben Bas en Arjan het over deze en andere risico’s.

De Goed met Geld Podcast

Niets doen is geen optie

Het grootste risico loop je als je helemaal niets doet met je persoonlijke financiën. Je kunt prima zonder administratie toch grip houden op je financiën. Je zult echter altijd wel wat inzicht moeten hebben wat er gebeurt met je geld en hoe het ervoor staat.

Sparen is veilig…

Veel mensen zijn risicoavers en zetten het geld wat ze elke maand over hebben veilig weg op een spaarrekening. Maar is dat wel zo veilig? Ook op een spaarrekening loop je risico, zij het niet dat dit risico klein zou moeten zijn. Immers, de eerste ton valt onder het depositogarantiestelsel. Maar ook hier kom je kleine lettertjes tegen. Een online spaarbank kan namelijk onderdeel zijn van een andere organisatie die de banklicentie bezit. En het depositogarantiestelsel geldt voor de eerste ton bij één banklicentie. Dus als een grootbank ook een online spaarbank label heeft, is je spaargeld over beide organisaties maar tot een ton gegarandeerd. Goed om daar op te letten, wanneer je hele grote bedragen op je spaarrekening wil hebben staan.

Dan is er ook nog de inflatie die aan je spaartegoed aan het knabbelen is. Je geld wordt namelijk steeds minder waard. Let dus goed op, dat je niet langzaam arm wordt, door al je geld op een spaarrekening te laten staan. Als je een rijke spaarder bent, kan het zelfs zo zijn dat je negatieve rente aan de bank moet betalen. Ben jezelf daarvan ook bewust.

Spaargeld is wel veilig in de zin dat je er heel snel over kunt beschikken. Het is dus slim om daar bijvoorbeeld een buffer neer te zetten voor het geval dat je een flinke financiële tegenvaller voor je kiezen krijgt. Een grote auto reparatie, het moeten vervangen van je keuken of het fixen van een lekkage. Ze kosten allemaal een flinke smak geld. Moet je dan voor alles een buffer aanhouden? Dat hoeft misschien ook weer niet. Want de kans dat het allemaal tegelijk betaald moet worden, is niet groot. Hoeveel buffer is dan wel verstandig? Kijk eens op de Nibud website en vul de bufferberekenaar eens in, om te kijken hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. Je kunt ook als maatstaaf pakken, het antwoord op de vraag: Hoeveel wil ik achter de hand hebben, zodat ik ongeacht wat er gebeurt altijd rustig kan slapen.

Beleggen of extra aflossen

Op het moment dat je voor je gevoel genoeg buffer achter de hand hebt. Kun je overwegen om te gaan beleggen. Daar heb je een hele wereld aan keuzes tot je beschikking. Daar loop je ook risico’s. Ga ik wel het rendement halen wat ik voor ogen heb? En verschillende beleggingen hebben natuurlijk ook weer hun eigen risico. Durf je dat risico te dragen, of spreid je je beleggingen om zo ook het risico te spreiden?

Je zou natuurlijk ook extra kunnen aflossen op leningen die je nog hebt. Dat is een gegarandeerd rendement voor de looptijd van de lening. Als je bijvoorbeeld extra aflost op je hypotheek gaan je maandlasten ook nog eens naar beneden en heb je in de toekomst dus minder inkomen nodig om rond te komen.

Loondienst of ondernemen

Elke maand salaris bijgeschreven krijgen van een (grote) werkgever is natuurlijk een lekker veilig gevoel. Ook daar kun je aan risico-knoppen draaien. Wil je bijvoorbeeld minder gaan werken, of misschien wel meer, dat heeft impact op je financiële situatie. Je kunt zelfs de sprong wagen naar ondernemerschap. Dan komt er nog een extra dynamiek bij kijken waarbij je de cashflow van je bedrijf moet managen. Want je opdrachtgevers betalen misschien een keer later dan je verwacht, of de onderaannemers moeten betaald worden. Dus ook daar moet je slim met je geld omgaan.

Al met al zijn er dus veel risico’s waar je rekening mee kunt houden. Welke risico’s zijn wij vergeten? Laat ze hieronder achter in de comments.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.