Goed met Geld 105: Beleggen met Judith Sanders van ABN AMRO

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 29/01/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wij spreken vandaag Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO. In die rol is zij verantwoordelijk voor het uitdragen van de beleggingsvisie en -strategie voor de Nederlandse markt. We gaan het met haar hebben over aandelen en obligaties, over fondsen, beheerd beleggen of zelf beleggen, en veel meer.

De Goed met Geld Podcast

Beleggen

Beleggen is een middel om toekomstige financiële doelen te bereiken. Het doel is dat je rendement hoger is dan de spaarrente, omdat je risico neemt.

Als je aandelen koopt, dan koop je een stukje van een bedrijf en kan je rendement maken door dividenduitkeringen en koerswinst.

Aandelen en obligaties

Je kunt ook beleggen in obligaties, naast aandelen. Als je een obligatie koopt dan leen je in feite je geld uit aan de uitgevende organisatie, bijvoorbeeld een overheid of een bedrijf.

Voor die lening krijg je een vaste rente, en de lening wordt meestal na een bepaalde tijd terugbetaald.

Rendement op obligaties maak je dus door elk jaar de rente op de lening te ontvangen. Daarnaast kan de koers van obligaties schommelen, net als bij aandelen, maar over het algemeen is de beweging bij obligaties minder groot dan bij aandelen.

Losse aandelen of beleggingsfondsen en ETF’s

Spreiding is een belangrijk principe van beleggen. Door verschillende aandelen of obligaties te kopen verlaag je het risico van je portefeuille.

Door beleggingsfondsen of ETF’s te kopen spreid je je risico, omdat je in vele verschillende aandelen kunt beleggen.

Zelf beleggen of laten beleggen

De belangrijkste keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen heeft te maken met hoeveel kennis je hebt van beleggen en hoeveel tijd je erin wil stoppen.

In Judiths ervaring zijn maar weinig mensen geïnteresseerd in echt helemaal zelf beleggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden zoals ETF’s om zelf beleggen makkelijker te maken, maar is er ook meer begeleiding om beleggingen te laten doen of om begeleid te worden.

Beleggen bij ABN AMRO

Zelf beleggen – Hier ben je zelf verantwoordelijk voor de invulling. Er zijn twee varianten. Zelf beleggen basis is een selectie van aandelen en fondsen. Zelf beleggen plus geeft meer mogelijkheden, een groter beleggingsspectrum met meer instrumenten.

Begeleid beleggen is zelf keuzes maken en worden meegenomen in je keuze om te gaan beleggen en de manier hoe je gaat beleggen, maar het uiteindelijke beleggen zelf wordt voor je gedaan.

Bij vermogensbeheer geef je alles uit handen, uiteraard op basis van persoonlijke eisen en wensen.

De vijf vragen

Wat was de grootste financiële blunder die je hebt gezien: In een crisis kan het zo heftig worden dat een belegger alles wil verkopen. Dat is juist het moment dat je niet zou moeten verkopen.

Wat is er nu mogelijk op beleggingsgebied dat vijf jaar geleden onmogelijk leek: Er is veel meer informatie beschikbaar, voor iedereen.

Waar denk je dat de beleggingswereld over vijf jaar staat: Duurzaam beleggen is enorm in opkomst, en dat zal over vijf jaar echt een groot deel van de beleggingswereld zijn.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: Ik volg Fondsnieuws, en daarnaast IEX.nl en buitenlandse media zoals de Financial Times.

Wat is de toegevoegde waarde van een beleggingsstrateeg: Mijn taak is het duidelijk communiceren van de beleggingsvisie van de bank. Wat heel belangrijk is voor de beginnende belegger is dat je goed bepaalt hoeveel risico je kunt nemen, al dan niet samen met een adviseur.

Zal ík het anders doen?

Judith heeft een boek geschreven over waarom vrouwen beter zijn met geld. Dat boek is bij Bol.com te koop.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.